Notícies

Quim Torra compareix davant el Ple per donar compte del primer any de mandat

Dijous, 13 de juny de 2019. Palau del Parlament

Una imatge del Ple durant la compareixença del president de la Generalitat

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (32 imatge/s)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut avui davant el Ple per donar compte del primer any de mandat i fer el debat corresponent amb els grups i subgrups parlamentaris. La cambra també ha fet aquest matí la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat i ha aprovat que la proposició de llei de CatECP sobre ajuts a joves extutelats es tramiti en lectura única, de manera que el Ple en farà la votació final en aquesta mateixa sessió, demà divendres.

Torra ha comparegut a petició pròpia, però també per la sol·licitud del subgrup del PPC, que el Ple ha aprovat per assentiment. El president de la Generalitat ha fet una primera intervenció de prop d'una hora, i a continuació han intervingut, per aquest ordre, Lorena Roldán (Cs), Miquel Iceta (PSC-Units), Jéssica Albiach (CatECP), Maria Sirvent (CUP), Alejandro Fernández (PPC), Sergi Sabrià (ERC) i Albert Batet (JxCat). Després Torra els ha respost, i els grups han tingut un últim torn de rèplica.

La d'avui ha estat la quarta compareixença de Torra, a petició pròpia o dels grups, davant el Ple, i la setena comptant les tres que ha fet preceptivament per informar de la composició i les reestructuracions del Govern. Les altres tres compareixences han estat per informar de l'elaboració dels pressupostos, al febrer; sobre la situació del sector públic, al gener, i sobre els esdeveniments polítics i judicials, el novembre de l'any passat.

Sessió de control
Abans de la compareixença, la sessió de control al president de la Generalitat s'ha centrat en gran mesura en el judici de l'1-O i en les negociacions i els pactes de govern municipals després de les darreres eleccions.

Torra ha respost les preguntes que li han formulat Carlos Carrizosa (Cs), sobre la intenció de tornar a fer "un altre cop d'estat"; Albert Batet (JxCat), sobre el judici de l'1-O i l'elecció de Barcelona per acollir un supercomputador europeu; Sergi Sabrià (ERC), també sobre el judici i sobre la necessitat d'una "estratègia unitària" del sobiranisme; Miquel Iceta (PSC-Units), sobre les diverses majories de govern possibles als ajuntaments; Jéssica Albiach (CatECP), sobre les declaracions de la portaveu del Govern amb relació a la possible elecció d'Ada Colau com a alcaldessa de Barcelona, i Alejandro Fernández (PPC), sobre les mesures per resoldre els desnonaments.

Els consellers han respost preguntes sobre els casos de corrupció a Catalunya, l'educació infantil, la gestió del sistema penitenciari (Cs), les actuacions per consolidar la recerca, la justificació de l'increment de la dotació de la campanya "Fas 6 anys. Tria un llibre" (JxCat), el Consell Català de l'Alimentació (ERC), el Cos de Mossos d'Esquadra (PSC-Units), els canvis en el model de l'habitatge de lloguer (CatECP) i l'accident al complex petroquímic de la Pobla de Mafumet (CUP).

Tramitació en lectura única
El ple ha començat amb el debat de la proposta per tramitar en lectura única la Proposició de llei de modificació de la Llei 13/2006, de prestacions socials de caràcter econòmic, presentada per CatECP. La cambra ha aprovat per 69 vots a favor (Cs, PSC-Units, CatECP, CUP i PPC) i 62 en contra (JxCat i ERC) que la iniciativa es tramiti per aquest procediment exprés, que permet fer-ne el debat i la votació finals en aquesta mateixa sessió. Ara els grups i els subgrups hi podran presentar esmenes, i, a l'últim, el Ple votarà demà la proposició i les esmenes que s'hi presentin.

La iniciativa proposa modificar la llei perquè els joves extutelats que segueixen programes d'inserció puguin, amb uns determinats requisits, rebre la prestació que s'hi preveu des que arriben a la majoria d'edat fins als vint-i-tres anys (i no fins als vint-i-un, com ara, tret d'excepcions) i perquè no se'n limiti el temps de percepció als qui hagin estat menys de tres anys tutelats pel Govern.

En aquest ple els diputats Ferran Pedret (PSC-Units) i María del Camino Fernández (Cs) han delegat el vot en les portaveus dels seus grups, Eva Granados i Lorena Roldán respectivament, mentre que Raül Romeva (ERC) ha designat el president del seu, Sergi Sabrià, perquè exerceixi els seus drets parlamentaris.