NotÝcies

El Consell CatalÓ de l'Alimentaciˇ es presenta com a nou ˛rgan d'assessorament i participaciˇ en l'Ómbit agroalimentari en un acte al Parlament

Carme Ruscalleda, Joan Roca, Abel MarinÚ i Ferran AdriÓ participen en la presentaciˇ de l'ens

Divendres, 7 de juny de 2019. Palau del Parlament

El president Torrent i els consellers JordÓ, Bargallˇ i VergÚs amb Ruscalleda, Roca i MarinÚ i els membres del consell assistents a l'acte

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (11 imatge/s)

El Parlament ha acollit aquest migdia la presentaciˇ del Consell CatalÓ de l'Alimentaciˇ, un nou ˛rgan d'assessorament i participaciˇ en matŔria agroalimentÓria adscrit al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentaciˇ. L'acte l'ha presidit Roger Torrent, acompanyat de la consellera Teresa JordÓ, i tambÚ hi han participat els cuiners Joan Roca i Carme Ruscalleda i el catedrÓtic de nutriciˇ Abel MarinÚ. El cuiner Ferran AdriÓ ho ha fet per vÝdeo.

Ruscalleda, Roca i MarinÚ han mantingut una conversa sobre l'alimentaciˇ, en quŔ, entre altres aspectes, han parlat de la importÓncia de consumir productes de proximitat i de "retornar el protagonisme" al sector primari, en paraules de Roca. Tots tres tambÚ han posat especial Ŕmfasi en la importÓncia de la formaciˇ i l'educaciˇ en l'alimentaciˇ. "La clau Ús formar", ha assegurat Ruscalleda, i MarinÚ ha defensat que cal tenir "coneixement cientÝfic" del que es menja. AdriÓ s'ha referit a aspectes com la innovaciˇ i la internacionalitzaciˇ i ha destacat com a reptes principals del consell els aspectes relacionats amb la formaciˇ i l'anÓlisi.

Un repte de paÝs
El president, que ha clos l'acte, ha afirmat que l'alimentaciˇ Ús un dels principals "reptes de paÝs", especialment pel que fa a l'aspecte mediambiental -"no Ús sostenible el consum massiu d'aliments que venen de l'altra punta del mˇn", ha advertit en aquest sentit-, a la salut, a l'equilibri territorial i a l'economia productiva. El president tambÚ ha argumentat que "tenim ingredients per ser optimistes davant d'aquests reptes", com, entre d'altres, "una cultura que posa al centre la bona alimentaciˇ", un "talent que ha estat capaš d'innovar i aconseguir l'excelĚlŔncia" i productes de qualitat i diversos. "Som el que mengem, serem el que produ´m i produirem el que consumim", ha concl˛s.

La consellera JordÓ tambÚ ha posat l'accent, pel que fa a l'Ómbit agroalimentari, en els reptes de la "sostenibilitat de tot el sistema", la "cohesiˇ territorial" i l'increment del "pes de la dona en la presa de decisions". AixÝ mateix, ha descrit el consell com un "ens que ha de revolucionar el nostre sector", que haurÓ d'establir la nova polÝtica agroalimentÓria del paÝs i que haurÓ d'assolir un "pacte nacional" des de la cogestiˇ amb el Govern i els agents implicats. A l'˙ltim, ha remarcat la necessitat de "dignificar i posar en el lloc que li correspon" el sector agroalimentari catalÓ, "font de riquesa i d'oportunitats".

L'exconsellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentaciˇ i delegada del Govern davant la Uniˇ Europea, Meritxell Serret, que va impulsar el consell, tambÚ ha intervingut en l'acte per vÝdeo i ha explicat que l'origen d'aquesta iniciativa s'entÚn per la voluntat d'aplicar una visiˇ integral, transversal i multidisciplinÓria a les polÝtiques agroalimentÓries.

L'acte, que ha presentat la periodista Helena Garcia Melero, ha aplegat una nodrida representaciˇ del sector agroalimentari i d'altres Ómbits implicats en l'alimentaciˇ, com l'educatiu, el sanitari o el dels consumidors, i hi han assistit, entre altres autoritats, diversos diputats i els consellers d'Educaciˇ i de Salut, Josep Bargallˇ i Alba VergÚs respectivament.

El Consell CatalÓ de l'Alimentaciˇ tÚ per objectiu analitzar i debatre d'una forma participativa i eficaš els reptes de tipus social, ambiental, empresarial i tecnol˛gic que ha d'afrontar el sector agroalimentari i impulsar una polÝtica alimentÓria que respongui a les demandes dels consumidors i potenci´ el teixit productiu catalÓ. L'integren representants de diverses organitzacions professionals agrÓries i d'institucions, associacions i colĚlegis professionals vinculats al sector de l'alimentaciˇ a Catalunya.