Notícies

El Ple elegeix Joan García vicepresident segon de la cambra, i Laura Vílchez, secretària tercera

La cambra també aprova la Llei d'espais agraris i valida el decret llei de modificació de l'impost sobre els actius no productius

Dimecres, 29 de maig de 2019. Palau del Parlament

La Mesa amb el nou vicepresident segon, Joan García, i la nova secretària tercera, Laura Vílchez

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2019

Vegeu la galeria d'imatges (43 imatge/s)

El Ple ha elegit aquest matí Joan García vicepresident segon de la cambra en substitució de José María Espejo-Saavedra, ara diputat al Congrés dels Diputats per Cs, i Laura Vílchez com a secretària tercera, lloc que fins ara ocupava García. Aquest matí la cambra també ha aprovat la Llei d'espais agraris i ha fet la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Quim Torra. A la tarda, el Ple ha validat el Decret llei que modifica la Llei de l'impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques.

García, del grup de Cs, ha estat elegit amb els vots de 56 diputats. També han rebut suports, amb 1 vot cadascuna, les diputades Marina Bravo, Noemí de la Calle (Cs), Elsa Artadi (JxCat), Najat Driouech (ERC), Alícia Romero, Assumpta Escarp (PSC-Units), Maria Sirvent (CUP) i Esperanza García (PPC). A més, hi ha hagut 61 vots nuls i 6 en blanc.

Vílchez, també de Cs, ha rebut igualment 56 vots, i per a aquest càrrec de la secretaria tercera també han obtingut suports Carles Puigdemont (JxCat), amb 4 vots, Antoni Comín (ERC), amb 2, i, amb 1 cadascun, Marta Madrenas (JxCat), Raül Romeva (ERC) i Susanna Segovia (CatECP). A més, hi ha hagut 50 vots nuls i 16 en blanc.

Un cop elegits, García i Vílchez han ocupat els seus llocs a la Mesa.

Tal com determina el Reglament, l'elecció de tots dos càrrecs s'ha fet, i en dues votacions separades i successives, per mitjà de paperetes. Segons aquest sistema, cada diputat escriu en una papereta que diposita en una urna un nom per al càrrec corresponent, i els diputats elegits són els qui obtenen més suports. Les paperetes il·legibles, les que contenen més d'un nom o el d'algú que no és diputat es consideren nul·les, mentre que les que no tenen cap indicació escrita compten com a vots en blanc.

Sessió de control
El ple ha començat amb la sessió de control, en què el president de la Generalitat ha respost les preguntes de Carlos Carrizosa (Cs), que avui s'ha estrenat com a president del seu grup, sobre els ajuts a les persones dependents, la neutralitat institucional i el respecte a la llei; Albert Batet (JxCat), sobre els resultats electorals dels partits independentistes; Sergi Sabrià (ERC), sobre l'ascens de la ultradreta i l'informe del Grup de Treball contra les Detencions Arbitràries de l'ONU; Miquel Iceta (PSC-Units), sobre el balanç del primer any de govern; Jéssica Albiach (CatECP), sobre el pressupost i les mesures per lluitar contra el canvi climàtic, i Vidal Aragonés (CUP), sobre la vaga del personal docent i investigador de la universitat pública.

D'altra banda, els consellers han respost les preguntes dels grups sobre les accions per reforçar l'atenció primària, la penalització de l'Estat en el repartiment dels fons de l'impost sobre la renda de les persones físiques per a projectes socials (ERC), el compliment de l'estratègia per a l'acollida i la inclusió dels infants i joves emigrats sols (CatECP), els projectes lingüístics dels centres educatius, la gestió dels serveis penitenciaris (Cs), els resultats de la modificació del Codi de consum, l'ensenyament de català a adults no alfabetitzats (JxCat), la política de concessió del tercer grau penitenciari (PPC), l'emergència climàtica i la manca de recursos en els serveis sanitaris (PSC-Units).

Llei d'espais agraris
En la sessió d'aquest matí, el Ple també ha aprovat, per 125 vots a favor (Cs, JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP) i 3 abstencions (PPC) la Llei d'espais agraris. Els tres diputats de la CUP, presents a l'hemicicle, no han votat, tal com han anunciat durant el debat.

De la trentena d'esmenes que els grups s'havien reservat per a aquest debat final, algunes han estat retirades, i només se n'han aprovat dues de transaccionades del PSC-Units i una de tècnica.

La nova norma, fruit d'una proposició de llei presentada conjuntament pels grups de JxCat, ERC, el PSC-Units i CatECP, té per objecte regular la planificació, la gestió la conservació i la protecció dels espais agraris perquè se'n faci un ús adequat com a recurs natural essencial que afavoreixi la continuïtat de les activitats agrícola, ramadera i forestal. Així mateix, estableix l'elaboració d'un pla territorial sectorial que ha de desenvolupar les previsions del pla territorial general, crea un inventari i un registre de parcel·les agrícoles i ramaderes en desús i estableix el règim jurídic aplicable i els supòsits i les modalitats d'intervenció pública, entre les quals la capacitat per forçar l'arrendament.

En el debat hi han intervingut Marc Solsona (ERC), ponent relator de la ponència, i Francisco Javier Domínguez (Cs), Irene Fornós (ERC), Òscar Ordeig (PSC-Units), Marc Parés (CatECP), Natàlia Sànchez (CUP) i Santi Rodríguez (PPC). La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, també ha intervingut al final del debat.

Decret llei validat
A la tarda el Ple ha validat, per 68 vots a favor (JxCat, ERC i CUP), 39 en contra (Cs i PPC) i 23 abstencions (PSC-Units i CatECP) el Decret llei que modifica la Llei de l'impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques.

El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha presentat el decret, que estableix que la Generalitat recapti al final d'aquest any i de manera retroactiva amb relació als exercicis 2017, 2018 i 2019 aquest tribut, que grava determinats béns que són de titularitat d'empreses però que tenen un ús particular. Així mateix, el decret modifica la quota tributària aplicable, que pot arribar al 2,750% per a bases imposables superiors als 10.695.996,06 euros.

Interpel·lacions
La cambra ha començat també a substanciar aquesta tarda les primeres interpel·lacions al Govern, i la resta les substanciarà demà al matí. Les interpel·lacions d'aquest ple són sobre el sistema de protecció de la infància i l'adolescència (PSC-Units), la inacció social del Govern (Cs), la situació museística (JxCat), el serveis d'emergències (CatECP), l'acord sobre les condicions laborals dels Bombers de la Generalitat (JxCat), la gestió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (Cs), la segregació escolar (CUP) i la política financera i pressupostària (ERC).

Nous diputats
A l'inici de la sessió, el president, Roger Torrent, ha donat la benvinguda als nous diputats que avui s'han assegut per primer cop al seu escó en substitució dels que ara ho són per al Congrés arran dels comicis del 28-A. Torrent ha desitjat als nous parlamentaris "molta sort i molts encerts en la seva tasca al Parlament de Catalunya".

Aquests nous diputats són Jorge Feijóo i Mercè Escofet (Cs), que substitueixen Inés Arrimadas i José María Espejo-Saavedra; el conseller Miquel Buch, Elena Fort, Josep Puig i Glòria Freixa (JxCat), que substitueixen Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Laura Borràs, i Núria Picas i José Rodríguez (ERC), que substitueixen Oriol Junqueras i Gerard Gómez del Moral. Al darrer ple, el 16 de maig, ja es va incorporar Daniel Serrano (PPC) en substitució d'Andrea Levy.

A la sessió d'avui, Francesc Viaplana (ERC) ha delegat el vot per motius de paternitat en el portaveu del seu grup, Sergi Sabrià, i Raül Romeva (ERC) ha designat també Sabrià perquè exerceixi els seus drets parlamentaris.