Notícies

El Parlament commemora el Dia Internacional contra l'Homofòbia

Dijous, 16 de maig de 2019. Palau del Parlament

El Parlament commemora el Dia Internacional contra l'Homofòbia

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (7 imatge/s)

El Parlament ha commemorat aquesta tarda el Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia amb un acte institucional durant el qual tant el president, Roger Torrent, com el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i les representants del col·lectiu LGTBI que han intervingut han alertat del perill que l'augment dels discursos homòfobs pugui comportar un retrocés en els drets assolits pel col·lectiu.

Torrent ha advertit del "creixent discurs de l'odi, que persegueix la diversitat, la pluralitat i la riquesa social arreu" i que "ens recorda que no hi ha cap dret, cap llibertat, que s'hagi conquerit per sempre". Per aquest motiu, ha asseverat: "Enguany, que es compleixen cinquanta anys dels fets de Stonewall, ens hem de comprometre a lluitar contra aquests discursos i avançar en la defensa d'aquests drets i llibertats, perquè és l'única manera de blindar-los". "Per més lleis que fem", si la defensa d'aquests drets "no arriba al terreny de les nostres vides quotidianes, no serveix de res", ha conclòs.

En la mateixa línia s'ha expressat el conseller, que ha assegurat que malgrat els avenços legislatius "encara ens trobem amb moltes dificultats per assolir una igualtat real". "No podem centrar-nos només en la defensa dels drets adquirits, sinó que cal adquirir-ne més, estrènyer llaços i ser conscients que el que ens fa forts és la diversitat de pensament i d'entendre la societat", ha argumentat, posant en valor en aquest punt la tasca de les entitats LGTBI.

La vicepresidenta segona del Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals, Verònica Lafont, ha reivindicat el 17 de maig com un dia per a la "visibilització del col·lectiu", ha manifestat el seu orgull per la tasca feta els darrers vint-i-nou anys per les entitats i organitzacions que han lluitat per l'"autodeterminació de gènere" i ha fet una crida a "seguir lluitant contra la discriminació" i a "aturar els discursos d'odi" per "no haver de tornar a l'armari" o "a viure amb por" davant l'homofòbia, la bifòbia o la transfòbia.

A l'últim, Paulina Blanco, membre de la Fundació Enllaç, s'ha felicitat de poder celebrar "amb llibertat" que fa gairebé trenta anys l'Assemblea General de l'Organització Mundial de la Salut va eliminar l'homosexualitat de la llista de malalties mentals i de "poder dir que ens sentim orgulloses de ser qui som i d'estimar qui estimem". Així mateix, ha demanat "justícia i protecció per a totes les persones LGTBI" i ha reclamat diverses mesures per aconseguir-ho, perquè "la manca de protecció també és una forma de violència".

A l'acte, que s'ha fet al pati de la biblioteca i ha conduït Maria Giralt, periodista de Gayles TV, hi han assistit les conselleres de justícia i d'agricultura, ramaderia, pesca i alimentació, Ester Capella i Teresa Jordà respectivament; diputats dels grups de Cs, JxCat, ERC, el PSC-Units, CatECP i la CUP; representants del cos consular, i membres de diversos col·lectius i associacions LGTBI.