Notícies

El Parlament rebutja designar Miquel Iceta com a senador en representació de la Generalitat

Dijous, 16 de maig de 2019. Palau del Parlament

Miquel Iceta demanant d'intervenir en la sessió

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (21 imatge/s)

El Ple ha rebutjat aquest matí, per 65 vots en contra, 25 a favor i 39 abstencions, la proposta de designació de Miquel Iceta com a senador en representació de la Generalitat en substitució de José Montilla, que va renunciar al càrrec la setmana passada.

La votació ha estat electrònica i secreta, tal com va acordar la Mesa ahir. Abans de començar el ple, la Mesa, després d'escoltar la Junta de Portaveus, ha decidit no reconsiderar el seu acord, després que així ho sol·licités el Grup Parlamentari del PSC-Units, que demanava que la votació es fes pel sistema de paperetes.

El ple ha votat la proposta de designació després que la Comissió de l'Estatut dels Diputats hagi dictaminat aquest mateix matí que el president del grup del PSC-Units compleix les condicions d'elegibilitat que la legislació estableix perquè la cambra el pugui designar senador. Aquest dictamen ha obtingut els vots favorables de Cs, JxCat, ERC, el PSC-Units, CatECP i el PPC i el contrari de la CUP.

El president, Roger Torrent, ha obert la sessió plenària, i a continuació hi ha hagut un torn d'intervencions per als grups i subgrups parlamentaris, en què han pres la paraula, per aquest ordre, Alejandro Fernández (PPC), Vidal Aragonés (CUP), Jéssica Albiach (CatECP), Eva Granadors (PSC-Units), Sergi Sabrià (ERC), Albert Batet (JxCat) i Carlos Carrizosa (Cs).

A l'últim, Iceta ha demanat també d'intervenir, cosa que ha fet abans de la votació.

Senadors en representació de la Generalitat
El Parlament ha de designar cada legislatura vuit senadors perquè representin la Generalitat. La Mesa, d'acord amb la Junta de Portaveus, fixa el nombre de candidats que correspon proposar a cada grup, d'acord amb la seva representació a la cambra. Aquesta legislatura, a Cs, JxCat i ERC els en corresponen dos a cadascun, i al PSC-Units i CatECP, un a cadascun.

El 4 de maig de 2018 el Ple va designar senadors Francesc Xavier Alegre i Lorena Roldán, proposats per Cs; Josep Lluís Cleries i Marta Pascal, per JxCat; Mirella Cortès i Bernat Picornell, per ERC; José Montilla, pel PSC-Units, i Sara Vilà, per CatECP. Els candidats van rebre 130 vots a favor i 4 abstencions, en votació electrònica i secreta.

En cas de vacant durant la legislatura, correspon al grup que havia proposat el senador sortint proposar el candidat per substituir-lo, que ha de ser igualment designat pel Ple.