Notícies

Esportistes i expertes fan una crida a donar continuïtat a l'auge de l'esport femení

Dilluns, 6 de maig de 2019. Palau del Parlament

L'acte s'ha celebrat a l'auditori

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (5 imatge/s)

El Parlament ha fet aquesta tarda l'acte "Dones i esport: una carrera d'obstacles i superació", en el marc del cicle "La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país", amb què la cambra analitza la situació de les dones en diversos àmbits de la societat. Hi han participat, com a ponents, esportistes, àrbitres, periodistes i expertes en esport femení. Roger Torrent, que ha presidit l'acte, s'ha mostrat convençut que la propera dècada "l'esport femení serà el que tindrà més projecció", però ha advertit que "les institucions ens hi hem de dedicar". En aquest sentit, les ponents han fet una crida perquè l'actual auge de l'esport femení, pel que fa a visualització i professionalització, tingui continuïtat.

En la intervenció inicial, el president ha destacat també que l'esport "reflecteix dèficits i també virtuts de la nostra societat" i que en aquest àmbit les institucions "hem d'eliminar obstacles i oferir oportunitats".

En l'acte, que ha moderat la periodista esportiva Laia Tudel, hi han intervingut Núria Picas, corredora de muntanya; Olga Domènech, capitana de l'equip femení de waterpolo de l'Astralpool Club Natació Sabadell; Yasmina Alcaraz, àrbitra de les federacions internacional i espanyola de bàsquet; Natàlia Arroyo, entrenadora de la selecció catalana de futbol femení i periodista esportiva del diari 'Ara', i Susanna Soler, coordinadora principal del Grup d'Investigació Social i Educativa de l'Activitat Física i l'Esport. Totes elles han coincidit a afirmar que l'esport femení pateix una forta discriminació pel que fa als salaris, una manca de referents i una infracobertura per part dels mitjans de comunicació. Malgrat tot, han reconegut els avenços.

Picas ha argumentat que les dones "vivim una discriminació per quota de pantalla" i una "discriminació salarial que fa que a banda d'entrenar i competir també haguem de fer altres coses".

Domènech ha remarcat que sense un sou "seria impossible tirar endavant la carrera" i que en el seu cas "parlem de sous mileuristes durant l'etapa esportiva", de manera que, ha explicat, "després haurem de buscar-nos una altra feina".

Arroyo ha puntualitzat en aquest mateix sentit que "si tu no pots viure de l'esport, la teva dedicació acaba baixant, i aleshores acabem parlant quasi de voluntariat". "Si aconseguim professionalitzar l'esport femení s'aconseguirà aquest canvi", ha conclòs.

Alcaraz ha assegurat que "la nostra feina no és fer història per ser dona, sinó per la nostra feina, i això també implica rebre crítiques quan és necessari".

Soler ha celebrat que "s'han començat a trencar mites". "Abans es deia que l'esport femení no donava espectacle, i l'espectacle també s'educa. El sector del patrocini s'ha adonat que per on pot créixer és invertint en l'esport femení, que s'associa al valor de la igualtat", ha explicat.

Aquesta ha estat la tercera sessió de la legislatura del cicle "La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país". Hi han assistit, entre altres càrrecs, diversos diputats; la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Núria Balada, i el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Gerard Esteva.