Notícies

El Parlament i les universitats renoven el compromís de col·laborar pel foment del coneixement i dels valors democràtics

Dijous, 2 de maig de 2019. Palau del Parlament

El Parlament i les universitats renoven el compromís de col·laborar pel foment del coneixement i els valors democràtics

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (17 imatge/s)

El Parlament i les dotze universitats catalanes han subscrit aquest matí un conveni de col·laboració amb què es comprometen a continuar col·laborant per contribuir al progrés de la ciència, la tecnologia, les humanitats i les arts, a la difusió de la cultura i al desenvolupament de la societat.

El conveni renova els subscrits el 2011 i el 2014, que han permès als estudiants participar a la Setmana del Parlament Universitari (Spuni), en què simulen les tasques dels diputats i treballadors de la cambra, entre altres coses elaborant i votant una llei, també participar als tallers i a les visites especialitzades organitzades per la institució i fer pràctiques acadèmiques a l'Administració parlamentària.

El president, Roger Torrent, i el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias, han coincidit a subratllar la importància del conveni. Així, Torrent ha assegurat que "permet apropar el Parlament i la seva sobirania a l'acadèmia, allà on es formen els futurs ciutadans de Catalunya", i l'ha emmarcat en la voluntat de la cambra "d'obrir portes i ser transparent". Així mateix, ha destacat l'excel·lent col·laboració de la institució amb les universitats arran dels convenis signats el 2011 i el 2014. També ha explicat que des del 2014 el Parlament ha acollit 63 estudiants en pràctiques i que 747 han participat en la Setmana del Parlament Universitari, 1.210 en els tallers educatius i 9.213 en les visites especialitzades, xifres que, ha remarcat, "donen una magnitud de l'estreta i productiva col·laboració que s'ha establert". A l'últim, ha anunciat que avui s'han obert les inscripcions per a la Spuni, que enguany estrena una nova pàgina web i un nou vídeo promocional.

El rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias, que ha intervingut en nom de la resta de representants universitaris, ha assegurat que la signatura d'avui aporta una "major estabilitat a les relacions de cooperació entre el Parlament i les universitats", relacions que ha definit com un "espai pel progrés científic, social i cultural". Així mateix, ha argumentat que les pràctiques al Parlament o la participació a la Spuni són una "oportunitat" per compartir i difondre coneixement i un espai d'opinió sobre l'actualitat política. A l'últim, ha posat en valor la creació d'una comissió de seguiment del conveni, que implica una "garantia de qualitat del desenvolupament de les activitats i un instrument de millora", i ha expressat el desig del sistema universitari català de continuar enfortint aquestes i altres vies de col·laboració amb el Parlament.

El secretari general, Xavier Muro, ha fet la introducció de l'acte.

El conveni l'han signat els rectors de les universitats de Barcelona, Joan Elias; Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix; de Lleida, Roberto Fernández Díaz; de Vic, Josep-Eladi Baños; Pompeu Fabra, Jaume Casals; Rovira i Virgili, María José Figueras; Ramon Llull, Josep Maria Garrell; Oberta de Catalunya, Josep Anton Planell; Politècnica de Catalunya, Francesc Torres; Internacional de Catalunya, Xavier Gil, i Abat Oliba CEU, Rafael Rodríguez-Ponga, i Sílvia Llach, vicerectora de la Universitat de Girona, per ordre del rector.