Notícies

El Parlament recorda Neus Català en l'homenatge als republicans represaliats pel franquisme

Dilluns, 15 d'abril de 2019. Palau del Parlament

Torrent i Fortuny amb les autoritats i els membres de l'associació assistents a l'acte durant el minut de silenci

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (8 imatge/s)

El Parlament ha homenatjat avui un any més els republicans que van ser represaliats pel franquisme, amb un acte que enguany ha servit també per reconèixer la figura de la lluitadora antifeixista Neus Català, supervivent dels camps de concentració nazis, morta dissabte. L'acte l'ha presidit Roger Torrent, juntament amb el president de l'Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Pere Fortuny.

El president ha remarcat que "avui, i aquesta setmana especialment recordant la lluitadora Neus Català, ens toca conjurar-nos de nou a tots els demòcrates, a tots els republicans, a tots els qui estem convençuts que la democràcia, els drets i les llibertats es defensen arreu i sempre", i ha argumentat que amb actes com el d'avui "fem memòria, fem present i, sobretot, procurem construir el futur".

Així mateix, ha recordat les paraules de Català: "Deia que l'únic oblit que li feia por no era el personal, sinó el de la memòria, que oblidéssim per què havíem lluitat en la defensa dels drets."

A l'últim, el president ha alertat que "avui tornen a haver-hi en risc moltes de les conquestes socials aconseguides", de manera que, ha advertit, "ens toca defensar aquests drets democràticament".

Fortuny ha lamentat la "insensibilitat totalment incomprensible" dels diversos governs espanyols pel que fa a la "rehabilitació jurídica dels nostres familiars", i els ha acusat d'oblidar-se dels represaliats republicans amb "promeses sempre incomplertes". "Enguany s'han complert vuitanta anys del final de la Guerra Civil, i la situació dels nostres morts per part dels governs espanyols continua sent ignorada", ha asseverat. En canvi, ha recordat la "fita" que va comportar l'aprovació per unanimitat del Parlament de la Llei 11/2007, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme.

Torrent i Fortuny han fet una ofrena floral conjunta davant l'escultura 'La pietat', un monument als immolats situat al pati de la biblioteca del Parlament, i tot seguit, abans dels discursos, s'ha fet un minut de silenci, musicat per Bárbara Martínez-Londono, alumna del conservatori del Liceu, que ha interpretat a la guitarra la 'Fantasia núm. 1 per a violí' de Georg Philipp Telemann.

A l'acte hi han assistit, entre d'altres, el vicepresident primer, Josep Costa; la presidenta i la portaveu del grup de CatECP, Jéssica Albiach i Susanna Segovia; el portaveu adjunt del grup del PSC-Units, Ferran Pedret; altres diputats, com Carmen de Rivera (Cs), Antoni Morral (JxCat), Ferran Civit (ERC) i Carles Riera (CUP); la consellera de Justícia, Ester Capella; el viceconseller de la Presidència per al Desplegament de l'Autogovern, Pau Villòria, i membres de la Junta Directiva de l'Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya.

L'escultura on s'ha fet l'ofrena, obra de Ferran Ventura, representa una dona asseguda amb un home mort en braços i és l'original en pedra de la de bronze que hi ha al Fossar de la Pedrera, a Barcelona.