Notícies

El poble gitano es reivindica per ser visible a les institucions i participar en la presa de decisions

Dilluns, 8 d'abril de 2019. Palau del Parlament

El poble gitano es reivindica per ser visible a les institucions i participar en la presa de decisions

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (15 imatge/s)

El Parlament ha commemorat avui amb un acte institucional el Dia Internacional del Poble Gitano. Durant l'acte, que ha presidit Roger Torrent i s'ha centrat en la participació política i social del poble gitano, diversos representants de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic) han reivindicat la necessitat que el col·lectiu es faci visible a les institucions, i han reclamat als partits polítics que els estenguin la mà per aconseguir diputats i d'aquesta manera ser membres actius en la presa de decisions.

Torrent ha instat els gitanos a "reclamar futur", s'ha lamentat del fet que després de quaranta anys no hi hagi hagut cap diputat gitano al Parlament, ha destacat la importància que el col·lectiu sigui present en la presa de decisions i s'ha mostrat convençut que "el poble gitano, que és heterogeni políticament", ho aconseguirà.

Així mateix, ha alertat de l'auge de forces polítiques basades en la intolerància i contràries a les llibertats i la diversitat, a tot Europa i també a Catalunya, i en aquest sentit ha remarcat que "és important que fem pedagogia i alcem una barrera davant el discurs de l'odi".

A l'últim, ha defensat el "compromís històric que sempre ha mostrat aquest Parlament a l'hora de defensar els drets del poble gitano", perquè, ha dit, "som un poble que estima la diversitat".

L'economista i activista gitana Susana Martínez ha reivindicat que les noves generacions de gitanos són "prou formades per prendre decisions", i ha demanat la intervenció de les administracions per equilibrar el mercat laboral, en què el col·lectiu, tot i amb professionals qualificats, ha explicat, continua "per sota de l'òptim social" en ocupació.

La vicepresidenta de l'àrea de les dones de la Fagic, Francisca Domingo, ha evidenciat que la "discriminació" i els "prejudicis" contra els gitanos es mantenen en l'àmbit laboral, ha reivindicat el paper i l'apoderament de la dona gitana i ha demanat el "compromís dels partits perquè estenguin la mà" i responguin a la necessitat del poble gitano de "fer-nos visibles" a les institucions.

El tresorer de la Fagic, Ricard Marí, ha reivindicat el 8 d'abril com a dia de reclamació i festa del poble gitano, i ha demanat la col·laboració estreta de tots els estaments públics perquè es facin realitat els objectius que preveu el Pla integral del poble gitano.

A l'últim, el president de la Fagic, Simón Montero, que ha lliurat a Torrent la vara gitana, ha reivindicat la necessitat de la participació política i social del poble gitano perquè incideixi en la cosa pública i participi en l'elaboració de les lleis. Amb tot, ha reconegut que "dins la mateixa comunitat hi ha un cert recel cap a les institucions", però ha insistit en la necessitat de "no deixar les coses a la voluntat de tercers" per poder ajudar així en la "lluita contra la discriminació i l'antigitanisme".

A l'acte, que ha omplert l'auditori, hi han assistit, entre d'altres, el vicepresident primer, Josep Costa; el secretari tercer, Joan García; els portaveus o portaveus adjunts de Cs, el PSC-Units i CatECP, Carlos Carrizosa, Ferran Pedret i Susana Segovia; altres diputats, com els membres de l'Intergrup del Poble Gitano Dimas Grajera (Cs), que n'és el coordinador, Francesc Ten (JxCat), Jordi Albert i Mònica Palacín (ERC); representants de l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona; una representació del cos consular de Barcelona, i membres del Consell d'Ancians.

L'acte ha acabat amb la interpretació de l'himne internacional gitano, 'Gelem, gelem', a càrrec de Pedro Heredia, 'El Granaíno', a la veu i Antonio de Patrocinio a la guitarra.