Notícies

El Ple valida el decret llei per retornar el 75% del complement de productivitat als treballadors de l'ICS, i la cambra continuarà tramitant la proposició de llei sobre la salut bucodental

El director de l'Oficina Antifrau fa balanç dels deu anys de la institució

Dimecres, 3 d'abril de 2019. Palau del Parlament

Gimeno durant la compareixença davant el Ple

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (17 imatge/s)

El Ple ha validat aquesta tarda per unanimitat el decret llei per retornar el 75% del complement de productivitat als treballadors de l'Institut Català de la Salut (ICS) i ha acordat tramitar-lo com a projecte de llei. Així mateix, la proposició de llei de CatECP sobre salut bucodental, que arribava al debat de totalitat sense esmenes de retorn, continuarà ara la tramitació parlamentària en comissió. També en la sessió d'aquesta tarda, el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Miguel Ángel Gimeno, ha fet balanç dels primers deu anys de la institució.

La sessió s'ha reprès aquesta tarda amb el debat i la votació amb què el Ple ha validat per unanimitat el Decret llei 6/2019, del 19 de març, sobre el restabliment del complement de productivitat variable del personal estatutari de l'Institut Català de la Salut. El decret es tramitarà ara com a projecte de llei, després que el grup del PSC-Units i el subgrup del PPC ho hagin demanat i la cambra ho hagi aprovat per 62 vots a favor (Cs, PSC-Units, CatECP i PPC), 59 en contra (JxCat i ERC) i 3 abstencions (CUP).

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha presentat el decret, que permetrà a aquest col·lectiu recuperar aquest any el 75% del complement de productivitat variable. Les retribucions per aquest complement estaven reduïdes el 50% des dels pressupostos del 2012.

En el debat hi han intervingut Jorge Soler (Cs), Teresa Pallarès (JxCat), Gemma Espigares (ERC), Assumpta Escarp (PSC-Units), Yolanda López (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

Salut bucodental
Aquesta tarda el Ple ha fet també el debat de totalitat de la Proposició de llei del servei d'atenció pública a la salut bucodental i de creació del programa d'atenció dental infantil a Catalunya, presentada per CatECP. La proposició, que arribava al Ple sense esmenes de retorn, continuarà ara la tramitació parlamentària en comissió.

La iniciativa té per objectiu regular totes les activitats relacionades amb la salut bucodental i reforçar-ne i reorganitzar-ne els serveis d'assistència perquè progressivament es puguin anar incloent a la Cartera de serveis públics i prestant gratuïtament, i estableix la creació d'un programa d'atenció dental per a la població infantil i juvenil d'entre set i setze anys, d'una oficina de salut dental comunitària i d'un consell assessor dental.

Marta Ribas (CatECP) ha presentat la proposició, i en el debat hi han intervingut també Martín Eusebio Barra (Cs), Lluís Guinó (JxCat), Noemí Llauradó (ERC), Assumpta Escarp (PSC-Units), Vidal Aragonés (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

Deu anys de l'Oficina Antifrau
En la sessió d'aquesta tarda el director de l'OAC, Miguel Ángel Gimeno, ha comparegut per primera vegada davant el Ple per fer balanç dels deu anys de funcionament de la institució.

Gimeno ha repassat la trajectòria de l'ens i ha demanat als grups i subgrups parlamentaris la revisió de la llei del 2008, que, ha advertit, ha "envellit" al llarg d'aquests deu anys i que cal "repensar perquè l'oficina pugui ser molt més eficaç" en la seva lluita contra la corrupció.

Acabada la intervenció de Gimeno, han intervingut en representació dels grups i subgrups José María Cano (Cs), Marc Solsona (JxCat), Gerard Gómez del Moral (ERC), Ferran Pedret (PSC-Units), Lucas Silvano Ferro (CatECP), Carles Riera (CUP) i Esperanza García (PPC).

El Parlament va aprovar la Llei de l'OAC el 22 d'octubre de 2008, i el maig del 2009, amb l'elecció del primer director, David Martínez Madero, es va posar en funcionament. Gimeno n'és el director des del 6 de setembre de 2016, quan va substituir Daniel de Alfonso, destituït per la cambra el 29 de juny d'aquell any.

A l'últim, la cambra també ha substanciat les dues primeres interpel·lacions de l'ordre del dia.