Notícies

El president de la Generalitat informa el Ple de la nova remodelació del Govern i la debat amb els grups parlamentaris

El president del Parlament obre la sessió felicitant els grups, el Govern i les entitats pel pacte contra l'ús electoralista de la immigració

Dimecres, 3 d'abril de 2019. Palau del Parlament

El president de la Generalitat durant la compareixença per informar el Ple de la nova remodelació del Govern

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (23 imatge/s)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquest matí davant el Ple per informar de la darrera remodelació del Govern, arran dels relleus de les conselleres de Presidència i Cultura, i debatre-la amb els grups i subgrups parlamentaris. Torra i els membres del Govern també s'han sotmès aquest matí a la sessió de control de la cambra.

A l'inici de la sessió, el president del Parlament, Roger Torrent, ha felicitat els grups parlamentaris, el Govern i les entitats pel consens i el pacte assolit contra l'ús electoralista de la immigració i d'expressions racistes durant aquest cicle electoral.

Canvis al Govern
El president de la Generalitat ha explicat els darrers canvis en la composició del Govern després de les renúncies d'Elsa Artadi i Laura Borràs, que formaran part de les llistes de les properes eleccions, al capdavant de les conselleries de Presidència i Cultura i els nomenaments, respectivament, de Meritxell Budó, també com a portaveu de l'executiu en substitució d'Artadi, i Mariàngela Vilallonga.

Torra ha agraït la tasca duta a terme per Artadi i Borràs, que avui ja han ocupat els seus escons com a diputades del grup de JxCat, i ha repassat les trajectòries de Budó i Vilallonga, avui ja assegudes als llocs de les seves predecessores al banc del Govern. Així mateix, ha desgranat les línies de treball de totes dues conselleries.

A continuació, en representació dels grups i els subgrups han intervingut Inés Arrimadas (Cs), Sergi Sabrià (ERC), Eduard Pujol (JxCat), Miquel Iceta (PSC-Units), Jéssica Albiach (CatECP), Natàlia Sànchez (CUP) i Alejandro Fernández (PPC). El president els ha respost després conjuntament, i en el torn de rèplica han intervingut els mateixos diputats, llevat del cas de la CUP, formació en nom de la qual ha intervingut aquest cop Vidal Aragonés.

És la segona vegada aquesta legislatura que Torra compareix davant el Ple per explicar remodelacions en el Govern, després que el desembre del 2018 ja ho fes amb motiu de la renúncia d'Ernest Maragall com a conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i el consegüent nomenament d'Alfred Bosch.

La Llei de la presidència de la Generalitat i del Govern estableix que el president ha de comparèixer davant el Parlament per donar compte de l'estructura i la composició del Govern tant en el moment de constituir-se com arran de les modificacions posteriors.

Sessió de control
En la sessió de control, el president de la Generalitat ha respost les preguntes que li han formulat Inés Arrimadas (Cs), sobre la priorització dels problemes socials dels catalans; Laura Borràs (JxCat), sobre la petició de la fiscalia d'encausar nou votants de l'1-O per resistència a la policia; Sergi Sabrià (ERC), sobre la llibertat d'expressió i la sobirania del Parlament; Miquel Iceta (PSC-Units), sobre la inversió estrangera a Catalunya; Jéssica Albiach (CatECP), sobre si convocarà eleccions enguany, i Alejandro Fernández (PPC), sobre el Corredor Mediterrani.

Els consellers han respost les preguntes relatives a la participació de les empreses en els esdeveniments internacionals, l'impacte de tecnologies digitals avançades com la intel·ligència artificial (JxCat), la política pressupostària, la comissió de la renda garantida (ERC), el funcionament dels serveis sanitaris, la neutralitat als centres educatius, la protecció de la llibertat d'expressió i la pluralitat política a l'espai públic (Cs), el Centre de Formació Professional de l'Automoció de Martorell (PSC-Units), l'aplicació de la Llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica (CatECP) i la gestió privada dels serveis sanitaris (CUP).