Notícies

El síndic de greuges presenta davant el Ple l'informe del 2018 i el debat amb els grups parlamentaris

Dijous, 21 de març de 2019. Palau del Parlament

El síndic de greuges presentant l'informe

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (14 imatge/s)

El Ple ha fet aquest matí el debat de l'informe del Síndic de Greuges corresponent al 2018, que ha presentat a la cambra Rafael Ribó. En representació dels grups i subgrups parlamentaris han intervingut en el debat Carlos Carrizosa (Cs), Antoni Morral (JxCat), Gemma Espigares (ERC), Marta Moreta (PSC-Units), David Cid (CatECP), Carles Riera (CUP) i Andrea Levy (PPC).

El debat s'ha obert amb la presentació de l'informe anual a càrrec de Ribó, que exerceix de síndic en funcions, ja que ha acabat el seu mandat, i tot seguit han intervingut els diputats en representació dels grups i subgrups. Diversos síndics de greuges locals i universitaris han seguit des de la llotja de convidats el debat, i un cop ha acabat el president, Roger Torrent, ha agraït en nom del Parlament la tasca del síndic.

L'informe recull que el Síndic de Greuges va rebre durant l'any passat 10.495 queixes, i destaca l'increment de les relatives a les polítiques socials, que són més del 30% i que inclouen demandes, entre altres motius, relacionades amb la renda garantida de ciutadania, la pobresa energètica o els desnonaments. El text també destaca l'augment de les sol·licituds d'intervenció del Síndic en l'àmbit dels drets civils i polítics, moltes vinculades a les manifestacions i vulneracions de la llibertat d'expressió i a la neutralitat dels espais públics.

L'informe anual, que en aquest cas Ribó ja va lliurar al Parlament l'11 de febrer i que la setmana passada ja va presentar i debatre en comissió, ha d'acabar preceptivament la tramitació amb un debat en sessió plenària.

Mocions
A l'últim, el Ple ha aprovat avui, totalment o parcialment, quatre mocions, sobre el Sistema d'Arxius de Catalunya (PSC-Units), la política industrial (PSC-Units), els conflictes ambientals (CatECP) i la situació dels serveis sanitaris (PPC). En canvi, ha rebutjat íntegrament les dues de Cs, sobre l'empresa i l'ocupació amb relació al procés i sobre el balanç d'un any d'inacció política.