Notícies

El Parlament continuarà tramitant el Projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació i la Proposició de llei de protecció d'oliveres monumentals

Dimecres, 20 de març de 2019. Palau del Parlament

El conseller El Homrani presentant el Projecte de llei de no-disciminació

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (25 imatge/s)

El Projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació i la Proposició de llei de protecció d'oliveres monumentals, presentada pel PSC-Units, continuaran la tramitació parlamentària després de superar aquest matí els respectius debats de totalitat.

El ple ha començat amb la sessió de control als consellers i al president de la Generalitat, Quim Torra, que ha respost les preguntes que li han formulat Inés Arrimadas (Cs), sobre la presència de llaços grocs i estelades als edificis públics i el requeriment de la Junta Electoral Central; Eduard Pujol (JxCat), sobre la democràcia espanyola i la frivolització del passat; Sergi Sabrià (ERC), sobre la manifestació de dissabte passat a Madrid; Miquel Iceta (PSC-Units), sobre els incompliments del Govern; Jéssica Albiach (CatECP), sobre la lluita contra el canvi climàtic, i Natàlia Sànchez (CUP), sobre les prioritats mediambientals del Govern.

D'altra banda, els consellers han respost les preguntes dels grups relatives al deure de no manipular les eleccions amb símbols partidistes en edificis públics, la manca d'imparcialitat en l'acció del Departament de Justícia (Cs), la creació del Consell de la Mancomunitat Cultural, les polítiques d'ocupació pública per al personal amb discapacitat intel·lectual en l'àmbit laboral (JxCat), el Pacte contra la segregació escolar, les accions amb relació a l'endometriosi (ERC), les centrals nuclears, el funcionament del sistema sanitari (PSC-Units), els atacs racistes a centres de protecció de menors (CatECP) i les polítiques de seguretat (PPC).

Igualtat de tracte i no-discriminació
Acabada la sessió de control, el Ple ha fet el debat de totalitat del Projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, que ara continuarà la tramitació en comissió i ponència després de superar el debat, ja que hi ha arribat sense esmenes de retorn.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha presentant el projecte, que té per objectiu fer efectiu l'exercici d'aquest dret estatutari i promoure l'erradicació del racisme, de qualsevol forma de persecució per motius religiosos, de la xenofòbia, de l'homofòbia i de tota expressió o actuació que atempti contra la igualtat i la dignitat de les persones.

El projecte defineix els tipus de discriminació que es poden donar i estableix la creació per part del Govern d'un òrgan per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, principis d'actuació dels poders públics, mesures destinades a prevenir, eliminar i corregir qualsevol forma de discriminació en els sectors públic i privat i un règim sancionador, que s'aplicarà de manera supletòria als anàlegs de les lleis per garantir els drets de les persones LGBTI i d'igualtat efectiva de dones i homes.

En el debat hi ha intervingut Noemí de la Calle (Cs), Saloua Laouaji (JxCat), Najat Driouech (ERC), Marta Moreta (PSC-Units), Susanna Segovia (CatECP), Natàlia Sànchez (CUP) i Esperanza García (PPC).

Oliveres monumentals
Tot seguit, la cambra ha fet el debat de totalitat de la Proposició de llei de protecció d'oliveres monumentals, presentada pel PSC-Units i que també continuarà ara la tramitació en comissió i ponència després de superar el debat, ja que JxCat i ERC van retirar ahir l'esmena de retorn conjunta.

La proposició té per objectiu protegir les oliveres centenàries i mil·lenàries amb mecanismes i instruments de planificació que n'assegurin una gestió adequada i la permanència on són arrelades, prohibint-ne de manera explícita l'extracció, el transplantament i la comercialització. El text preveu l'elaboració d'una llista d'oliveres i oliverars monumentals, un règim d'infraccions i sancions de fins a 500.000 euros i també accions de promoció, com l'establiment de la menció especial Oli d'Oliva Verge Extra de les Oliveres Monumentals de Catalunya.

Jordi Terrades (PSC-Units) ha presentat la iniciativa, en el debat de la qual hi han intervingut també Francisco Javier Domínguez (Cs), Montserrat Macià (JxCat), Irene Fornós (ERC), Yolanda López (CatECP), Natàlia Sànchez (CUP) i Alejandro Fernández (PPC).

El Ple també ha aprovat aquest migdia la moció de protecció dels infants i els adolescents als centres escolars, d'ERC, la primera de les set que es debatran i votaran en aquesta sessió.

Interpel·lacions
A l'últim, avui a la tarda la cambra ha fet les primeres interpel·lacions als consellers, i demà farà les tres restants. L'ordre del dia n'inclou vuit, sobre la inoperància del Govern (PSC-Units), la política cultural (JxCat), el finançament necessari per reforçar l'estat del benestar (ERC), les víctimes del terrorisme (Cs), l'abordatge integral de les violències sexuals contra infants (CatECP), el garantiment de la llibertat, la igualtat efectiva i la no-discriminació de les persones LGTBI+ (Cs), el vot electrònic a les eleccions sindicals a la Generalitat (JxCat) i el pla de govern i la cultura política (CUP).

Baixa de diputat
Joan Josep Nuet (CatECP), que ahir va renunciar a l'acta de diputat, ja no ha assistit a la sessió plenària d'avui. La Mesa ha pres nota aquest matí de la renúncia, que es produeix després que el grup de CatECP l'expulsés la setmana passada.

En aquesta sessió, Raquel Sans (ERC) s'ha reincorporat a les tasques parlamentàries un cop ha acabat la baixa per maternitat, mentre que Albert Batet (JxCat), per paternitat, ha delegat el vot en el portaveu del seu grup, Eduard Pujol, i Adriana Delgado (ERC), per maternitat, ho ha fet en el president del seu, Sergi Sabrià. Oriol Junqueras i Raül Romeva han designat també Sabrià perquè exerceixi els seus drets parlamentaris.