Notícies

El Parlament acull el lliurament del Premi ICIP Constructors de Pau 2018 a l'entitat mexicana Cauce Ciudadano

Dimarts, 12 de març de 2019. Palau del Parlament

Els representants de Cauce Ciudadano amb el president Torrent, el conseller Bosch i el president de l'ICIP en el moment de rebre el premi

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (9 imatge/s)

El Parlament ha acollit aquesta tarda el lliurament del Premi ICIP Constructors de Pau, que atorga l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i que en aquesta vuitena edició ha estat per a l'organització mexicana Cauce Ciudadano, "per la seva tasca de prevenció de la violència i de construcció d'alternatives pacífiques per a joves en contextos molt marcats per la criminalitat i, especialment, el narcotràfic".

L'acte l'ha presidit Roger Torrent juntament amb el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, i el president de l'ICIP, Xavier Masllorens, i també hi han intervingut l'escriptora i periodista colombiana Laura Restrepo, que ha fet la glossa de l'entitat guardonada, i el president fundador i la directora de Cauce Ciudadano, Carlos Alberto Cruz i Erika Ivette Llanos, que han recollit el premi.

Cauce Ciudadano va ser fundada l'any 2000 per joves que havien format part de bandes -els anomenats «pandilleros»- amb l'objectiu d'oferir una atenció integral i oportunitats a adolescents que viuen o generen la violència, en entorns marcats per l'exclusió social i amb una forta presència del narcotràfic i de grups criminals. L'organització se centra en el treball socioeducatiu i sociocomunitari en espais públics i en centres escolars, d'internament juvenil i penitenciaris per formar joves com a agents de canvi social.

Torrent ha agraït la tasca de l'entitat premiada, i ha explicat que la pau ha de tenir "el compromís públic de les institucions" i que està "íntimament vinculada a la llibertat, a la lluita contra les desigualtats i, sobretot, al respecte per la dignitat humana". El president també ha volgut recordar els predecessors en el seu càrrec i en el del conseller, Carme Forcadell i Raül Romeva, "una dona i un home de pau acusats per alçaments violents que mai no s'han produït", ha dit.

Bosch també ha agraït "l'exemple de lluita per la igualtat i pels drets" i "l'aposta per la pau i la reconciliació" de Cauce Ciudadano, treball que fa, ha remarcat, en "situacions duríssimes", "intensament" i "des del coneixement" per fer "una humanitat i un món molt millors". Així mateix, ha recordat l'exili català a Mèxic i ha repassat algunes de les accions que el departament que dirigeix du a terme per fomentar la pau al món.

Masllorens ha explicat que el premi vol ser un "acte de reconeixement a una entitat de pau" i també "als milers de persones de pau que hi ha arreu del món". En aquest sentit, ha recalcat que "la defensa dels drets i la justícia mereix premi". Com Torrent, el president de l'ICIP ha recordat també Forcadell i Romeva, i alhora ha manifestat "consternació" davant "la davallada democràtica que vivim a diversos llocs del món i també a l'Estat espanyol".

Trencar la por i combatre els estigmes
Els representants de Cauce Ciudadano han reivindicat les "històries entreteixides dels qui es van atrevir a trencar el cercle de la violència, dels qui ens vàrem atrevir també a trencar la por i a mirar els qui les societats, al món sencer, estigmatitzen i exclouen, perquè diuen que són perillosos", han criticat un sistema que "opera, però no funciona", han denunciat la violència i la criminalitat que es viu a Mèxic i altres indrets del món i que, han asseverat, haurien d'interpel·lar tothom, han posat en valor la feina de la societat civil organitzada i han defensat la necessitat de "justícia i pau, i no només seguretat".

A l'acte hi han assistit, entre altres diputats, el vicepresident primer, Josep Costa, i el secretari tercer, Joan García, representants d'entitats i alguns dels premiats en edicions anteriors.

L'ICIP convoca aquest premi anualment des del 2011 per reconèixer públicament persones, entitats o institucions que han treballat de manera destacada i dilatada pel foment i la construcció de la pau. El premi consisteix en l'escultura 'Porta de sol', creada pel Premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel, i quatre mil euros.