Notícies

El Parlament condemna els abusos sexuals contra els infants i demana a l'Església que els denunciï

Dimecres, 6 de març de 2019. Palau del Parlament

El Parlament condemna els abusos sexuals contra els infants i demana a l'Església que els denunciï

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (3 imatge/s)

El Ple ha fet avui una declaració institucional de suport a les víctimes d'abusos sexuals infantils. El text, signat per tots els grups parlamentaris, condemna les agressions i els abusos contra els infants, expressa la solidaritat amb les víctimes i els seus familiars, demana a les institucions i els organismes competents que actuïn per prevenir-los i denunciar-los i condemna les actituds que pretenen restar gravetat als comesos per alguns sacerdots. La declaració, que ha llegit el secretari primer, Eusebi Campdepedrós, demana també a l'Església "que comuniqui a la justícia ordinària els casos de possibles abusos sexuals dels quals tingui coneixement".

La declaració diu textualment:

"L'abús sexual és una de les pitjors formes de violència que pateix la infància, amb greus conseqüències que poden durar tota la vida. El 2017 es van presentar a Catalunya 549 denúncies per abusos sexuals a infants.

"La Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant, del 1989, i la normativa vigent en matèria d'infància reconeixen a infants i adolescents el dret a ésser protegits de qualsevol forma de violència, incloent-hi l'abús sexual, i estableixen el deure dels poders públics d'adoptar mesures perquè aquesta protecció sigui efectiva.

"El Comitè dels Drets de l'Infant defineix àmpliament l'abús sexual i l'explotació infantils. Molts infants pateixen abusos sexuals que, tot i que els agressors no empren la força o la coerció físiques, són intrusius, opressius i traumàtics des del punt de vista psicològic.

"Més que en altres formes de violència, l'abús sexual infantil es caracteritza pel secretisme i l'aïllament de la víctima, sovint perquè l'agressor exerceix una posició de força i autoritat davant l'infant agredit. És per aquest motiu que la majoria dels casos romanen ocults i els que es revelen es troben amb un seguit de dificultats que afegeixen més dolor i patiment a les víctimes.

"Els darrers mesos han sortit a la llum nous casos de persones ja adultes que van patir abusos sexuals durant la infància, fet que ha de fer reflexionar sobre la importància de la detecció, l'abordament, la denúncia i la visibilització d'aquests casos.

"El Parlament de Catalunya és una institució compromesa en la lluita contra l'abús sexual infantil. En conseqüència i davant les denúncies de víctimes que s'han fet públiques els darrers anys, i concretament els darrers mesos, condemna i repudia qualsevol tipus d'agressió, abús o maltractament contra els infants.

"El Parlament de Catalunya mostra el seu suport a les víctimes d'abusos sexuals infantils i a llurs familiars, i els expressa la seva solidaritat.

"D'altra banda, el Parlament de Catalunya insta totes les institucions a assumir l'obligatorietat de complir l'observació general número 13 del Comitè dels Drets de l'Infant i, per tant, a impulsar mesures preventives, de detecció i d'acompanyament perquè aquestes situacions no tornin a succeir en els àmbits escolar, religiós o del lleure infantil i juvenil ni en l'àmbit familiar.

"Així mateix, el Parlament de Catalunya demana a totes les institucions i organismes competents que facin les investigacions i accions pertinents davant dels casos d'abusos sexuals, que ho comuniquin a les autoritats judicials i que col·laborin plenament amb la justícia a aclarir-los.

"Finalment, el Parlament de Catalunya condemna les paraules i actituds que pretenguin restar gravetat als abusos sexuals comesos per alguns sacerdots i demana a l'Església que comuniqui a la justícia ordinària els casos de possibles abusos sexuals dels quals tingui coneixement."