Notícies

El Ple aprova el decret llei sobre els VTC i dona via lliure a la tramitació de la proposició sobre el malbaratament alimentari

Dijous, 28 de febrer de 2019. Palau del Parlament

El conseller Calvet presentant el decret sobre els VTC

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (15 imatge/s)

El Ple ha validat aquest matí el decret llei sobre els VTC, amb els vots a favor de JxCat, ERC, el PSC-Units, CatECP, la CUP i la diputada no adscrita i els contraris de Cs i el PPC. Així mateix, ha donat via lliure perquè la cambra continuï tramitant la proposició de llei del PSC-Units per reduir el malbaratament alimentari, que ha superat el debat de totalitat sense cap esmena de retorn, i ha aprovat tres mocions.

El ple s'ha reprès aquest matí amb el debat de totalitat de la proposició de llei del PSC-Units, que pretén reduir el malbaratament del menjar i aprofitar-lo millor implicant l'Administració i tots el agents de la cadena alimentària en aquest objectiu. La iniciativa, un cop ha superat aquest primer debat a la cambra sense que cap grup no hi hagi presentat cap esmena de retorn, continuarà ara la tramitació parlamentària en ponència i comissió abans que torni al Ple perquè en faci el debat i la votació finals.

El text de la proposició estableix que es creïn un pla de lluita contra el malbaratament alimentari i plans estratègics per als sectors implicats, i entre altres punts obliga els restaurants a facilitar que els clients puguin endur-se el menjar que no s'acabin, prohibeix que els establiments comercials de més de quatre-cents metres quadrats llencin aliments que hagin superat la data de consum preferent i disposa que els concursos públics de serveis que gestionin aliments tinguin clàusules contra el malbaratament. Així mateix, entre altres aspectes, estableix infraccions, sancions de fins a cinquanta mil euros, incentius fiscals per la donació d'aliments a entitats d'acció social i la regulació de l'espigolament.

Raúl Moreno (PSC-Units) ha presentat la iniciativa, i en el debat també hi han pres part Carmen de Rivera (Cs), Josep Maria Forné (JxCat), Montserrat Fornells (ERC), Marta Ribas (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Esperanza García (PPC). Representants de diversos sectors afectats han seguit el debat des de la zona de públic de l'hemicicle.

Decret llei sobre els VTC
A continuació, el Ple ha debatut el Decret llei 4/2019, del 29 de gener, de mesures urgents en matèria de transport de viatgers mitjançant el lloguer de vehicles amb conductor, que ha aprovat per 87 vots a favor (JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP, CUP i la diputada no adscrita, Elisenda Alamany) i 38 en contra (Cs i PPC). La cambra ha rebutjat tramitar el decret com a projecte de llei, amb els vots en contra de JxCat, ERC, el PSC-Units, CatECP, la CUP i la diputada no adscrita, i els favorables de Cs i el PPC, que és qui ha demanat sotmetre a votació de la cambra aquesta possibilitat.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat el decret, que estableix les condicions d'explotació i control d'aquest servei, i que, entre altres aspectes, obliga que es precontracti amb un temps mínim de quinze minuts, habilita els ens locals per augmentar aquest interval i prohibeix que els vehicles circulin per captar clients.

El decret ha arribat al Ple després que el Consell de Garanties Estatutàries n'hagi fet un dictamen, no vinculant, a petició de Cs, que conclou que la precontractació de quinze minuts i l'habilitació als ens locals per augmentar aquest temps vulneren el dret a la llibertat d'empresa que recull l'article 38 de la Constitució espanyola. Per aquest motiu, abans de començar el debat Cs ha demanat a la Mesa que valorés la retirada d'aquest punt de l'ordre del dia, cosa que el màxim òrgan rector de la cambra ha avaluat i desestimat.

En el debat hi han intervingut en representació dels grups Marina Bravo (Cs), Eduard Pujol (JxCat), Marc Sanglas (ERC), Jordi Terrades (PSC-Units), David Cid (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Santi Rodríguez (PPC). Representants del sector del taxi i dels VTC l'han seguit des de la zona de públic de l'hemicicle.

Mocions
En la sessió d'aquest matí, la cambra també ha aprovat les darreres mocions de l'ordre del dia, sobre els «papers de Salamanca», el turisme (JxCat) i les polítiques del coneixement (PSC-Units).

Interpel·lacions
La sessió plenària acabarà aquesta tarda amb les cinc interpel·lacions de l'ordre del dia, sobre la igualtat de gènere (PSC-Units), els drets de les dones i les desigualtats de gènere (CatECP), la feminització de la pobresa (CUP), el trilingüisme en l'educació (Cs) i l'estratègia comunicativa del Govern (Cs).