Notícies

El Parlament acull el lliurament del Premi Solidaritat 2018 a l'entitat Espacio del Inmigrante i a la revista 'Masala'

Dimarts, 19 de febrer de 2019. Palau del Parlament

Un moment del lliurament del premi als representants d'Espacio del Inmigrante

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (11 imatge/s)

El Parlament ha acollit aquesta tarda el lliurament del Premi Solidaritat i de la menció especial per als mitjans de comunicació, atorgats per l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), a l'entitat Espacio del Inmigrante i a la revista 'Masala' respectivament. L'acte l'ha presidit Roger Torrent, que ha lliurat els premis juntament amb el president de l'IDHC, David Bondia.

Per part d'Espacio del Inmigrante, a què es reconeix la tasca de "reclamar i fer efectius" els drets dels immigrants i denunciar-ne la vulneració, han recollit el premi, una obra d'Eulàlia Llopart, diversos representants de l'entitat, mentre que Marc Iglesias i Daniel Pardo han recollit la menció especial per als mitjans de comunicació en nom de 'Masala', revista d'informació, denúncia i crítica social de Ciutat Vella, Barcelona, a què es reconeix el "periodisme de proximitat i militant".

Rosa Cendón, vocal de l'IDCH, ha llegit l'acta de concessió dels premis i ha fet la glossa tant d'Espacio del Inmigrante, entitat nascuda el 2013 al barri del Raval de Barcelona per combatre l'exclusió dels immigrants del sistema de salut públic i que entre altres accions ha impulsat iniciatives com el Sindicat Popular de Venedors Ambulants i l'associació Ex-Mena, com de 'Masala', un projecte endegat el 2001 per donar veu als barris del districte barceloní de Ciutat Vella i denunciar les desigualtats socials.

El president ha recalcat que "no podem cedir ni un pam de terreny pel que fa als drets i les llibertats", i menys ara que "arreu d'Europa i del món, i també a l'Estat espanyol, prenen força corrents polítics d'extrema dreta i s'estenen idees polítiques d'odi i discriminació per motius d'origen, d'identitat religiosa i, fins i tot, d'opció política". "Davant el feixisme, més democràcia; davant la discriminació, més solidaritat", ha conclòs Torrent, que també ha demanat al Govern espanyol que deixi sortir el vaixell d'Open Arms.

Bondia, entre altres qüestions, ha denunciat el "desmantellament de l'estat del benestar", les "violències masclistes", els "discursos d'odi", les "morts a la Mediterrània", la "regressió de drets humans" pel "deteriorament de la democràcia" i per l'"erosió de l'estat de dret" i l'"auge de l'extrema dreta i el feixisme", que "torna a estar actiu dins la nostra societat" i que, ha raonat, cal combatre amb "debat", que és "resistència", i reivindicant l'"autoritat dels drets humans".

"Mirar on altres no miren"
Rosa Sánchez i Estefania Quílez, d'Espacio del Inmigrante, han donat visibilitat als diversos col·lectius pels quals treballa l'entitat, mirant "on altres no miren, al costat i a peu de carrer", i han reivindicat la seva capacitat d'organització i de lluita, que han encoratjat a continuar, amb "indignació, rebel·lia, imaginació i esperança" en la cerca "d'una demà que serà col·lectiu o no serà".

Els representants de 'Masala' han remarcat la voluntat de la publicació de denunciar les "desigualtats i els abusos de poder" als centres històrics de les ciutats, "espais de conflicte permanent", però també de "celebrar les petites i grans victòries veïnals".

L'IDHC lliura el Premi Solidaritat des del 1987 a organitzacions o persones que defensen els drets humans, i en el marc del premi atorga també des del 1998 una menció especial per a mitjans de comunicació i periodistes que incorporen la defensa dels drets humans a la tasca informativa.