Notícies

Experts i institucions debaten al Parlament les eleccions europees en una jornada del Consell Català del Moviment Europeu

Dilluns, 28 de gener de 2019. Palau del Parlament

Un moment de la inauguració de la jornada aquest matí a l'auditori

Parlament de Catalunya. 2019

Vegeu la galeria d'imatges (11 imatge/s)

El Parlament acull avui la XXVIII Jornada Europea del Consell Català del Moviment Europeu (CCME), centrada aquesta vegada en les eleccions europees que es faran al maig. El president, Roger Torrent, ha inaugurat la jornada juntament amb el president del consell, Xavier Ferrer. Tots dos han remarcat la importància de preservar els valors democràtics del projecte europeu.

Torrent ha alertat dels "reptes" que afronta avui la Unió Europea davant "l'auge de l'extrema dreta, l'euroescepticisme i fins i tot l'antieuropeisme", i en aquest sentit ha remarcat la voluntat de Catalunya de participar en la construcció europea i en "l'enfortiment dels seus valors fundacionals". "Nosaltres també volem ser actius per tenir una Europa que freni el pas a aquelles forces que plantegen una regressió democràtica, que plantegen altres valors i qüestions abans que els nostres drets i les nostres llibertats fonamentals", ha asseverat.

El president ha admès que no hi ha "ni receptes ni varetes màgiques" que puguin donar "solucions fàcils a situacions complexes", però ha apuntat que, al seu parer, superar aquests reptes serà més fàcil "com més s'acosti l'Europa institucional a l'Europa cultural, social i democràtica". "En tot cas, des de la perspectiva de Catalunya, el que demanem d'Europa, segur, és que es consolidi com un àmbit de respecte i defensa dels drets i les llibertats fonamentals, de participació democràtica i de construcció de futur", ha conclòs.

"Les properes eleccions europees són les més importants", ha assegurat Xavier Ferrer, per "una sèrie de circumstàncies i reptes que hi ha en l'àmbit de la Unió Europea" i pels "moviments de partits antieuropeistes i de diferent ideologia que convindria que no tinguessin una incidència important en el Parlament Europeu". "Cadascú que voti qui vulgui", però "convindria que es votessin partits democràtics i europeistes", ha advertit el president del CCME, institució que es va crear a l'exili el 1948 amb l'objectiu de "treballar per una Europa unida, federal i democràtica" i "respectuosa amb els pobles, les minories, la llibertat i la democràcia".

"Eleccions europees 2019: saps què t'hi jugues?"
En la jornada, amb el títol "Eleccions europees 2019: saps què t'hi jugues?", s'ha fet una primera ponència, "La importància de les eleccions europees", a càrrec de Jaume Duch, portaveu i director general de Comunicació del Parlament Europeu.

A continuació, s'ha fet una taula de debat, "Quins són els efectes socials, econòmics i laborals de les eleccions europees?", amb Ricard Bellera, president dels Consells Sindicals Interregionals de la Confederació Europea de Sindicats, Sònia Fuertes, vicepresidenta de la Taula del Tercer Sector, Anton Gasol, degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Jordi Pacheco, degà del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, i Felip Roca, director de Relacions Internacionals de l'Ajuntament de Barcelona. La taula l'ha presentat i moderat Marta Prat, periodista de Catalunya Ràdio.

Després s'ha fet una segona taula, "Quin hauria de ser el rol del Parlament Europeu?", amb Mireia Borrell, directora general de Relacions Exteriors del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Pol Morillas, director del Centre d'Estudis i Documentació Internacionals a Barcelona, Griselda Pastor, corresponsal de la Cadena Ser a Brussel·les, Albert Segura, periodista de Catalunya Ràdio, i Jordi Vaquer, director general per a Europa de l'Open Society Foundations i codirector de l'Open Society Initiative for Europe. Aquesta taula l'ha presentat i moderat Lluís Falgàs, periodista de RTVE Catalunya.

La jornada acabarà amb els parlaments de la secretària d'Acció Exterior i de la Unió Europea de la Generalitat, Natàlia Mas, i la vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona i presidenta delegada de l'Àrea d'Atenció a les Persones, Meritxell Budó.