Notícies

El Ple valida el decret llei per ampliar les plantilles de mossos d'esquadra i bombers

La cambra dona via lliure a la tramitació de la proposició per modificar el sistema d'elecció dels membres de la CCMA i del CAC

Dijous, 24 de gener de 2019. Palau del Parlament

El Ple valida el decret llei per ampliar les plantilles de mossos d'esquadra i bombers

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2019

Vegeu la galeria d'imatges (20 imatge/s)

El Ple ha validat aquest matí, per 122 vots a favor (Cs, JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP i PPC) i 4 abstencions (CUP), el decret llei del Govern que autoritza la creació de 750 places del Cos de Mossos d'Esquadra i 250 del de Bombers de la Generalitat. La cambra també ha donat via lliure perquè continuï la tramitació parlamentària de la proposició de llei per modificar parcialment la Llei del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), presentada conjuntament per tots els grups i subgrups, mentre que Cs ha retirat la seva, que proposava mesures per despolititzar els òrgans de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha presentat el decret que autoritza la creació de les places i l'oferta parcial d'ocupació pública perquè les plantilles de mossos d'esquadra i bombers s'ampliïn amb 750 i 250 efectius més respectivament. El decret, que el Govern va aprovar el 20 de desembre, vol pal·liar el "dèficit estructural i d'efectius" generat en les plantilles de tots dos cossos.

En el debat hi han intervingut Matías Alonso (Cs), Ferran Roquer (JxCat), Montserrat Fornells (ERC), Carles Castillo (PSC-Units), Joan Josep Nuet (CatECP), Maria Sirvent (CUP) i Xavier García Albiol (PPC).

Elecció dels membres del CAC i la CCMA
La cambra també ha donat via lliure a la tramitació de la Proposició de llei de modificació parcial de la Llei 2/2000, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, presentada conjuntament per tots els grups i subgrups i que també modifica la llei de la CCMA. La proposta, que ha arribat al Ple sense esmenes de retorn, continuarà ara la tramitació en comissió i ponència abans que torni al Ple perquè en faci el debat i la votació finals.

El text planteja que els membres tant del Consell de Govern de la CCMA com del CAC només puguin ser elegits per una majoria de dos terços del Parlament (90 diputats), sense opció que ho puguin ser per majoria absoluta en segona volta. La proposta estableix que els membres d'aquests òrgans, que ara en són sis, han de ser entre cinc i set i estar subjectes al règim retributiu dels alts càrrecs de l'Administració de la Generalitat, i també que el CAC ha de regular i convocar un procediment públic de selecció dels candidats a tots dos ens.

En el debat hi han intervingut David Mejía (Cs), Josep Riera (JxCat), Gerard Gómez del Moral (ERC), David Pérez (PSC-Units), Marta Ribas (CatECP), Natàlia Sànchez (CUP) i Andrea Levy (PPC).

La cambra ha debatut aquesta proposició conjuntament amb una altra de Cs per despolititzar els òrgans de govern de la CCMA, que ha arribat al Ple amb una esmena de retorn conjunta de JxCat i ERC. El grup proposant, però, finalment ha retirat la iniciativa.

Mocions
A l'últim, el Ple ha aprovat entre aquest matí i aquesta tarda sis de les set mocions subsegüents a les interpel·lacions que els grups i subgrups van formular en el darrer ple.

En concret, ha aprovat totalment o parcialment les relatives a la competitivitat de l'economia catalana (PPC), el balanç de l'any transcorregut des de les eleccions del 21 de desembre de 2017 i la vulneració dels drets civils i polítics (ERC), la política fiscal (CatECP), la formació professional (PSC-Units), contaminació, qualitat de l'aire i salut pública (PSC-Units) i el foment del món rural i de l'alta muntanya (Cs). En canvi, ha rebutjat totalment la de Cs sobre l'exercici de drets i llibertats fonamentals.

En aquesta sessió les diputades del Grup Parlamentari d'ERC Raquel Sans i Adriana Delgado, per motius de maternitat, han delegat el seu vot en el president del seu grup, Sergi Sabrià, mentre que els diputats Oriol Junqueras i Raül Romeva han designat també Sabrià perquè exerceixi els seus drets parlamentaris.