Notícies

El president de la Generalitat compareix davant el Ple per informar de la situació del sector públic i fer-ne el debat amb els grups

Dimecres, 23 de gener de 2019. Palau del Parlament

El president Torra compareix davant el Ple per informar de la situació del sector públic i fer-ne el debat amb els grups

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2019

Vegeu la galeria d'imatges (25 imatge/s)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquest matí davant el Ple per informar de la situació dels serveis públics i els funcionaris després que el Ple aprovés per unanimitat en l'última sessió aquesta compareixença a petició de Cs i el PSC-Units. En el debat hi han intervingut els representants de tots els grups i subgrups parlamentaris, que avui també han fet la sessió de control als consellers i al president de la Generalitat.

El primer ple de l'any ha començat, com és habitual, amb la sessió de control als consellers i al president de la Generalitat. Abans de començar a substanciar els punts de l'ordre del dia, el president, Roger Torrent, "en nom meu i estic convençut que en nom de la cambra", ha expressat "la profunda consternació per la tràgica mort del nadó de Pineda de Mar", un fet que "ens colpeix intensament i ens interroga com a Parlament, com a societat i com a país". També ha donat la benvinguda a la consellera de Salut, Alba Vergés, que avui s'ha reincorporat a les sessions plenàries després d'haver estat de baixa per maternitat.

A la sessió de control, Torra ha respost les preguntes que li han formulat Inés Arrimadas (Cs), sobre les seves prioritats com a president de la Generalitat des de l'inici del 2019, la situació del sector sanitari, la seguretat i la mobilitat; Albert Batet (JxCat), sobre el viatge als Estats Units, en un context de "vulneració de drets" a Catalunya; Anna Caula (ERC), sobre "l'onada repressiva" de l'Estat espanyol i la "complicitat" que cal per "protegir" les institucions i els ciutadans de Catalunya; Miquel Iceta (PSC-Units), sobre les seves accions perquè tots els grups parlamentaris assisteixin a la propera reunió de l'Espai de Diàleg; Jéssica Albiach (CatECP), sobre la "situació de bloqueig i de paràlisi que pateix Catalunya", amb un "Govern que no governa", i Maria Sirvent (CUP), sobre el primer any de legislatura i les "persones represaliades" des de l'1-O.

Els consellers han respost les preguntes dels grups sobre: el funcionament dels serveis sanitaris; el sistema de protecció de la infància i l'adolescència (Cs); la nova regulació dels VTC i els taxis; les darreres actuacions policials a Catalunya, especialment les liderades pels Mossos d'Esquadra contra el gihadisme (JxCat); l'atenció primària; la interinitat dels docents i el model competencial (ERC); l'epidèmia de grip; l'increment de robatoris en habitatges (PSC-Units); el tancament de la fàbrica de Gallina Blanca de Sant Joan Despí (CatECP), i les llistes d'espera a la sanitat (PPC).

Compareixença del president de la Generalitat
En acabar la sessió de control, ha començat la compareixença del president de la Generalitat per informar sobre l'acció del Govern "davant el deteriorament dels serveis públics i les condicions laborals dels treballadors" i "davant la greu situació laboral i les reivindicacions dels servidors públics de l'Administració i el sector públic de la Generalitat", tal com plantejaven les sol·licituds respectives del PSC-Units i Cs aprovades pel Ple.

El president ha fet una primera intervenció, i després han intervingut, per aquest ordre, Inés Arrimadas (Cs), Pol Gibert (PSC-Units), Jéssica Albiach (CatECP), Vidal Aragonés (CUP), Alejandro Fernández (PPC), Sergi Sabrià (ERC) i Gemma Geis (JxCat). Després, Torra ha intervingut de nou per respondre els grups, que han tingut un torn de rèplica amb què ha conclòs el debat.

Interpel·lacions
El ple es reprendrà a la tarda amb les interpel·lacions, que la cambra acabarà de substanciar demà al matí. En aquesta sessió, els consellers n'hauran de respondre nou, sobre l'estat de l'educació pública (PSC-Units), les infraestructures, les actituds negacionistes que posen en perill els drets de les dones (JxCat), la política universitària i de recerca (CatECP), el balanç del primer any de legislatura pel que fa a drets, autodeterminació, repressió i fracàs del diàleg amb l'Estat (CUP), el bloqueig del vaixell Open Arms al port de Barcelona, el judici als presos polítics catalans (ERC), la seguretat ciutadana i el procés separatista i les seves conseqüències per a tots els catalans (Cs).