Notícies

Clam per la llibertat de Carme Forcadell en la presentació del manifest internacional impulsat pels expresidents del Parlament

Dijous, 13 de desembre de 2018. Palau del Parlament

El president durant la seva intervenció

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (2 imatge/s)

El Parlament ha acollit aquest vespre l'acte de presentació d'un manifest de suport a l'expresidenta Carme Forcadell impulsat pels altres expresidents de la cambra, Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, que, juntament amb el president, Roger Torrent, els diputats i antics membre de la Mesa Lluís Guinó i Joan Josep Nuet i la presidenta del Parlament de Gal·les, Elin Jones, han elogiat la "dignitat" de Forcadell i n'han reclamat l'"alliberament immediat", i també el de la "resta de presos polítics i exiliats".

Les comunicadores Clara Borrell i Txe Arana han llegit el manifest en cinc idiomes i han anunciat els noms d'alguns dels més de cinc-cents parlamentaris de vint-i-cinc països que hi han donat suport, entre els quals la vicepresidenta del Parlament Europeu, Heidi Hautala, la copresidenta del Grup dels Verds Europeus, Ska Keller, una quarantena d'eurodiputats i presidents de diversos parlaments.

Torrent ha destacat que el manifest és una "defensa de la política, del parlamentarisme i dels drets i les llibertats fonamentals", però també un "reconeixement a una persona excepcional, una persona compromesa amb el país, la democràcia, el pacifisme, la cohesió social i el feminisme". "Carme, gràcies per l'exemple que ens dones dia rere dia i que ens encoratja a continuar lluitant sense descans perquè siguis a casa amb els qui més estimes. Persistirem, com sempre ens demanes, tal com persisteixes tu", ha conclòs.

Jones, que demà visitarà Forcadell a la presó juntament amb Torrent, ha explicat que ha vingut a donar-li el seu "suport incondicional" i demanar-ne l'"alliberament immediat".

De Gispert ha explicat que "el delicte de la Carme va ser donar la paraula". "I què es fa en un parlament, si no donar la paraula?", s'ha preguntat; Benach ha afirmat que "acusar la Carme és acusar el Parlament, les seves diputades i diputats", i Rigol ha destacat que "l'única força q tenim és la gent compromesa". Tots tres expresidents han deixat clar que haurien actuat "exactament igual" que Forcadell en el seu lloc.

Guinó ha explicat que "ens trobem en un moment d'excepcional repressió que només es pot derrotar amb la democràcia", mentre que Nuet ha remarcat que "fan falta moltes Carmes a Catalunya i al món perquè la veu de tanta gent no quedi aparcada a les portes dels parlaments".

A l'acte hi han assistit, entre d'altres, el president de la Generalitat, Quim Torra; membres del Govern; el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello; membres de la Mesa; diputats, i familiars de Forcadell.

Amb motiu de la presentació del manifest s'ha habilitat la pàgina web www.freeforcadell.org, amb el text en cinc idiomes i la llista d'adhesions completa.