Notícies

El president de la Generalitat explica al Ple la remodelació del Govern a causa del relleu al capdavant del Departament d'Acció Exterior

Dimecres, 12 de desembre de 2018. Palau del Parlament

El president de la Generalitat explicant al Ple la remodelació del Govern

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (34 imatge/s)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquest matí davant el Ple per donar compte dels canvis en l'estructura i la composició del Govern, després de la renúncia d'Ernest Maragall com a conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència a causa de la seva candidatura a l'alcaldia de Barcelona i el consegüent nomenament d'Alfred Bosch com a nou conseller.

El nou titular d'Acció Exterior s'ha assegut avui per primer cop al seu lloc al banc del Govern de l'hemicicle, mentre que Maragall ha ocupat el seu escó com a diputat d'ERC.

Torra ha agraït la feina feta pel conseller sortint, i ha desitjat "tots els encerts" i demanat "la màxima dedicació" a Bosch, "en un moment molt complicat i excepcional de la política catalana". Així mateix, ha explicat altres modificacions que s'han produït les darreres setmanes, com ara el canvi de nom de Departament d'Ensenyament per Departament d'Educació i la reestructuració del de Salut amb la creació de la Direcció General de Professionals de la Salut.

A continuació, han intervingut en el debat, per aquest ordre, Inés Arrimadas (Cs), Miquel Iceta (PSC-Units), Jéssica Albiach (CatECP), Carles Riera (CUP), Alejandro Fernández (PPC), Sergi Sabrià (ERC) i Eduard Pujol (JxCat).

Aquesta compareixença a petició pròpia de Torra era preceptiva d'acord amb la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, segons la qual el president ha de comparèixer davant el Parlament per donar compte de l'estructura i la composició del Govern tant en el moment de constituir-se com per les modificacions posteriors.

Sessió de control
La cambra també ha fet aquest matí la sessió de control als consellers i al president de la Generalitat.

Torra ha respost les preguntes que li han formulat Inés Arrimadas (Cs), sobre les accions anunciades pels CDR per al 21 de desembre; Albert Batet (JxCat), sobre l'acord pel retorn de les pagues extres als treballadors públics; Sergi Sabrià (ERC), sobre els darrers moviments del Govern espanyol "per crear un nou relat de falsa violència"; Miquel Iceta (PSC-Units), sobre si se sent en condicions d'exercir les seves funcions respectant la Constitució i l'Estatut; Jéssica Albiach (CatECP), sobre la via eslovena, i Carles Riera (CUP), sobre el model de seguretat i ordre públic.

Els consellers han respost les preguntes dels grups i subgrups sobre les retallades a la universitat pública (CatECP), el desenvolupament i la situació actual del projecte Castor arran de les darreres decisions judicials (JxCat), les arbitrarietats del Tribunal Constitucional en la defensa dels drets fonamentals (JxCat), la situació del Cos de Mossos d'Esquadra (PSC-Units), la defensa del Parlament i el Govern davant els intents d'atribuir-se'n les funcions i la representació per part d'ens privats (PSC-Units), la funció pública (Cs), l'actuació del Cos de Mossos d'Esquadra (Cs), la política de seguretat pública (PPC), la proposta de nova política agrària comuna (ERC) i l'aplicació del decret d'escola inclusiva (ERC).

Homenatge a Agustí Bassols
El Ple també ha homenatjat Agustí Bassols, mort el 25 d'abril, diputat de CiU la segona i la tercera legislatures i conseller de Justícia i Governació en diversos governs de Jordi Pujol. La diputada Assumpció Laïlla (ERC) n'ha glossat la figura, i el president, Roger Torrent, ha expressat el condol de la cambra als familiars i amics de Bassols. La vídua, els fills i altres persones, entre les quals l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert, han seguit des del Saló de Sessions l'homenatge, que ha acabat amb un minut de silenci.

Alteració de l'ordre del dia rebutjada
A l'inici de la sessió, Cs, el PSC-Units i el PPC han demanat que s'alterés l'ordre del dia per incloure-hi la votació de les peticions perquè Torra comparegui davant el Ple per informar de les seves declaracions sobre la via eslovena i de l'actuació dels Mossos d'Esquadra. La cambra, però, ha rebutjat la sol·licitud perquè s'ampliés l'ordre del dia per 61 vots en contra (JxCat, ERC i CUP), 56 a favor (Cs, PSC-Units i PPC) i 7 abstencions (CatECP).

En aquesta sessió, les diputades Raquel Sans i Adriana Delgado han delegat el vot per motius de maternitat en el president del seu grup, Sergi Sabrià (ERC), i Mònica Sales, per malaltia greu, ho ha fet en el portaveu del seu, Albert Batet (JxCat). Oriol Junqueras i Raül Romeva mantenen designat Sabrià perquè exerceixi els seus drets parlamentaris. D'altra banda, Jordi Orobitg (ERC) s'ha incorporat al Ple en substitució de Magda Casamitjana, que va renunciar a l'escó per dirigir un programa del Departament de Salut.