Notícies

El Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs presenta al Parlament el monogràfic de la seva revista sobre els partits polítics

Dimarts, 11 de desembre de 2018. Palau del Parlament

Un moment de l'acte

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (2 imatge/s)

El Parlament ha acollit aquesta tarda la presentació del monogràfic sobre els partits polítics de la revista 'Àmbits de Política i Societat', que edita el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs i que en aquest número ha coordinat l'Observatori dels Partits Polítics de Catalunya (OPCAT).

Roger Torrent, que ha presidit l'acte, ha valorat la importància d'aquesta anàlisi crítica i concreta sobre els partits polítics, perquè, ha assegurat, serveix "per enfortir la democràcia" i en millora la comprensió per part del conjunt de la societat. El president, que ha defensat els partits com a eina de representació, també ha pres nota dels "reptes" que es desprenen del monogràfic en aspectes com ara la feminització de la política o la transparència i que haurien de cristal·litzar, ha dit, en una futura llei electoral i la reforma del Reglament de la cambra.

El degà del col·legi, Jordi Pacheco, ha posat en valor la "riquesa" i la "funcionalitat" dels partits polítics en una democràcia, ja que en són "peça fonamental", i ha reivindicat la tasca que han de poder fer els politòlegs i sociòlegs amb independència de les dinàmiques polítiques, mentre que Mariona Batlle, membre de la junta del col·legi, s'ha referit també a aquesta funció participativa i a la complexitat dels partits polítics.

Tània Verge, coordinadora acadèmica de l'OPCAT, ha explicat la tasca i la metodologia d'aquest òrgan i la seva relació amb el Political Party Database Project.

A l'últim, Sergi Lostao i Andreu Paneque, coordinadors del monogràfic, n'han fet una explicació.

El monogràfic se centra en el funcionament intern dels partits, i entre altres aspectes fa una anàlisi comparativa entre el sistema de partits polítics de Catalunya i els d'altres democràcies representatives i aborda qüestions com ara els mecanismes de selecció de líders, la igualtat de gènere, l'estructura orgànica dels partits i la seva transparència digital.

Els articles els han escrit membres de l'OPCAT, i el número inclou també una entrevista a Marc Guinjoan, doctor en ciències polítiques i socials de la Universitat Pompeu Fabra, a què l'OPCAT és un projecte vinculat.