Notícies

El Parlament continuarà tramitant el Projecte de llei vitivinícola

Dimecres, 21 de novembre de 2018. Palau del Parlament

El Parlament continuarà tramitant el Projecte de llei vitivinícola

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (17 imatge/s)

El Projecte de llei vitivinícola de Catalunya continuarà la tramitació parlamentària en comissió després que aquest matí hagi superat el debat de totalitat en el ple, a què ha arribat sense esmenes de retorn. El ple ha començat amb la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, centrada en els diversos incidents i actes intimidatoris que s'han produït aquestes darreres setmanes i la situació de la justícia espanyola.

Durant la sessió tots els grups i subgrups parlamentaris han expressat el condol per la víctima mortal de l'accident d'ahir al tren de rodalia i la solidaritat amb els ferits.

Projecte de llei
La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha presentat el Projecte de llei vitivinícola de Catalunya, que, com ha explicat, vol aprofundir en les garanties de qualitat dels vins catalans.

El text, que substituirà la llei del 2002, té per objectiu ordenar el sector de la vinya i el vi i adaptar-lo a la normativa europea. Així, regula diversos aspectes de la viticultura i la vinicultura, com ara el sistema de protecció de l'origen dels vins de qualitat, els productes sense denominació d'origen ni indicació geogràfica protegides, les infraccions i les sancions, les competències de l'Institut Català de la Vinya i el Vi o les autoritzacions per plantar, replantar i empeltar ceps. Així mateix, crea un catàleg de varietats i dona rang legal al Registre vitivinícola de Catalunya.

En el debat hi han intervingut Francisco Delgado (Cs), Eduard Pujol (JxCat), Lluïsa Llop (ERC), Òscar Ordeig (PSC-Units), Yolanda López (CatECP), Natàlia Sànchez (CUP) i Alejandro Fernández (PPC).

En acabar la seva intervenció, Sànchez ha anunciat que els diputats i les diputades de la CUP abandonarien l'hemicicle, cosa que han fet tot seguit, en senyal de protesta pels desnonaments que tenen lloc avui a Barcelona.

Sessió de control
El ple ha començat amb la sessió de control als consellers i al president de la Generalitat, Quim Torra.

Torra ha respost les preguntes d'Inés Arrimadas (Cs), sobre les mesures per lluitar contra la corrupció; d'Albert Batet (JxCat), sobre la crisi de confiança en el sistema judicial espanyol; d'Anna Caula (ERC), sobre els incidents a la xarxa ferroviària; de Miquel Iceta (PSC-Units), sobre les agressions i els actes intimidatoris que poden afectar la convivència; de Jéssica Albiach (CatECP), sobre els pressupostos i la reforma fiscal que el Govern proposa, i d'Alejandro Fernández (PPC), que li ha demanat la dimissió i li ha preguntat sobre els incidents de l'octubre i el novembre.

Els consellers han respost les preguntes dels grups sobre els assetjaments dels "comandos separatistes" als ciutadans i els càrrecs públics, l'administració dels recursos econòmics de la Generalitat, la protecció dels infants (Cs), el dispositiu Ubiq, la implantació de noves empreses a Catalunya (JxCat), el conveni per traspassar el Centre Penitenciari de Figueres al Departament d'Ensenyament, la participació de la comunitat educativa en els grans debats sobre ensenyament (ERC), la inversió pública en educació (PSC-Units), les retallades en diversos departaments dels recursos compromesos per al 2018 (CatECP) i les polítiques públiques amb relació als drets sexuals i reproductius de les dones (CUP).

D'altra banda, la cambra ha designat per assentiment Marc Sanglas (ERC) com a diputat interventor per al període pressupostari del 2018 en substitució de David Rodríguez, que va renunciar a l'acta de diputat. Els altres dos diputats interventors per a aquest període són Antonio Espinosa (Cs) i Narcís Clara (JxCat).

A l'últim, aquest matí el Ple ha fet també les dues primeres interpel·lacions de les nou incloses a l'ordre del dia, sobre la funció pública i l'atenció primària i comunitària, totes dues del PSC-Units.