Notícies

El Parlament debat la Llei del dret de les dones a erradicar la violència masclista

Dilluns, 19 de novembre de 2018. Palau del Parlament

El Parlament debat la Llei del dret de les dones a erradicar la violència masclista

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (4 imatge/s)

El Parlament ha commemorat aquesta tarda el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones amb un acte dedicat a debatre la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, arran del desè aniversari de la seva aprovació. Roger Torrent, que ha presidit l'acte, ha destacat que "un país no pot ser veritablement just i lliure si no posem fi d'una vegada per totes a la violència masclista".

Torrent ha recordat que aquest any hi ha hagut "quaranta-sis víctimes diàries de violència masclista a Catalunya" i que sis dones han estat assassinades. "Només que en fos una ja seria inacceptable", ha dit, i ha lamentat que "no estem guanyant aquesta lluita". "I precisament perquè els homes són els agressors, els homes hem de ser els primers a plantar-hi cara; no tenim dret a desentendre'ns del repte de posar fi a la violència masclista", ha remarcat. I ha conclòs: "Cal fer més i cal fer-ho millor", per fer "del nostre país un lloc on les dones deixin de ser víctimes de la violència".

La sessió, que s'ha fet a l'auditori, és la segona d'aquesta legislatura del cicle "La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país", i l'ha moderada la periodista i guionista Laia Soldevila. A més, hi han intervingut Marisa Fernández, advocada feminista i responsable de la Comissió d'Igualtat de l'associació Dones Juristes; Beatriu Masià, cofundadora i actual presidenta de Tamaia Viure sense Violència; Montserrat Vilà, presidenta de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, i Isabel Muntané, periodista feminista i sòcia fundadora d'Almena Cooperativa Feminista.

Totes elles han explicat que malgrat els avenços encara hi ha mancances en el desplegament de la llei, especialment en el capítol pressupostari. Amb tot, han destacat que va ser una "llei fonamental i capdavantera", i han apostat perquè arran del seu desè aniversari s'analitzi el que s'ha fet i, sobretot, el que falta per fer per aconseguir que sigui un "veritable instrument per al dret de les dones a erradicar la violència masclista".

A l'acte també hi han assistit, entre d'altres, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi; la consellera de Justícia, Ester Capella; el vicepresident primer de la cambra, Josep Costa, i diversos diputats i diputades.