Notícies

El Parlament continua tramitant dues proposicions de llei per lluitar contra la corrupció i protegir els denunciants

Divendres, 9 de novembre de 2018. Palau del Parlament

El Parlament continua tramitant dues proposicions de llei per lluitar contra la corrupció i protegir els denunciants

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Parlament continuarà tramitant les proposicions de llei de Cs, d'una banda, i de JxCat, ERC, el PSC-Units, CatECP i la CUP, de l'altra, per lluitar contra les males pràctiques i la corrupció i protegir els qui les denunciïn. Totes dues propostes han superat aquest matí el debat de totalitat, ja que els grups no hi havien presentat cap esmena de retorn. A més, la cambra ha aprovat tres de les cinc mocions que ha debatut.

Les proposicions de llei de lluita contra la corrupció (Cs) i de protecció integral dels alertadors en l'àmbit competencial de la Generalitat (JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP i CUP), tot i que difereixen en alguns aspectes, busquen posar fi a les irregularitats i la corrupció i garantir una protecció integral dels denunciants.

La proposta de Cs, que es tramita pel procediment d'urgència, té per objectiu fomentar les denúncies a l'Administració pública, proposa que es promoguin programes de detecció i persecució d'aquests casos i estableix els drets dels denunciants, els procediments perquè facin les denúncies i les obligacions de les entitats que les rebin per protegir-los.

La de JxCat, ERC, el PSC-Units, CatECP i la CUP, fruit d'una proposta d'Xnet, grup ciutadà que treballa per la renovació democràtica en l'era digital, pretén consolidar els sistemes de control i de denúncia d'irregularitats tant en el sector públic com en el privat, proposa que els alertadors rebin protecció policial, en detalla els drets i els canals que tenen per denunciar i estableix sancions en cas que s'incompleixi algun supòsit que afecti la seva protecció.

Un cop superat el debat de totalitat, totes dues propostes seguiran la tramitació parlamentària en comissió.

En el debat, Ignacio Martín (Cs), Gemma Geis (JxCat), Gerard Gómez del Moral (ERC), Jordi Terrades (PSC-Units), Susanna Segovia (CatECP) i Maria Sirvent (CUP) han intervingut per defensar les propostes, i Santi Rodríguez (PPC) ho ha fet per posicionar el seu grup.

Mocions
En la sessió d'avui el Ple també ha aprovat tres mocions, sobre l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, els plans exteriors d'emergència de les centrals nuclears (ERC) i la seguretat viària (JxCat). En canvi, ha rebutjat les dues de Cs relatives a l'acció exterior i la transparència i a la garantia de l'exercici dels drets fonamentals a l'espai públic.