Notícies

El Parlament continua tramitant el Projecte de llei de l'Agència de Salut Pública i crea una comissió d'estudi per millorar la qualitat de vida de la gent gran

Dijous, 8 de novembre de 2018. Palau del Parlament

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda presentant el projecte de llei de l'Agència de Salut Pública

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (5 imatge/s)

El Projecte de llei de l'Agència de Salut Pública de Catalunya seguirà la tramitació parlamentària en comissió després que aquest migdia hagi superat el debat de totalitat en el Ple, a què arribava sense esmenes de retorn. La cambra ha acordat així mateix per 123 vots a favor (Cs, JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP i PPC) i 4 abstencions (CUP) crear, a proposta de Cs, una comissió d'estudi de les polítiques per millorar la qualitat de vida de la gent gran.

Agència de Salut Pública de Catalunya
El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha presentat el projecte, amb què el Govern vol restituir l'Agència Catalana de Salut Pública, que l'any 2014 va perdre la personalitat jurídica i va restar adscrita al Departament de Salut.

El projecte crea de nou l'agència com a organisme autònom administratiu amb funcions executives i de gestió dels serveis de salut pública. Entre altres funcions, haurà d'executar les actuacions polítiques de salut pública de manera coordinada amb altres departaments, fomentar la cooperació amb altres organitzacions que tenen competències en aquest àmbit, coordinar les actuacions dels centres sanitaris de la xarxa assistencial, prestar els serveis mínims de salut pública de competència local i comarcal i fomentar la competència dels professionals i la recerca en salut.

En el debat hi han intervingut Jorge Soler (Cs), Lluís Guinó (JxCat), Noemí Llauradó (ERC), Assumpta Escarp (PSC-Units), Elisenda Alamany (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

Comissió d'estudi
El Ple ha acordat, amb el vots de tots el grup menys de la CUP, que s'ha abstingut, crear una comissió d'estudi per millorar la qualitat de vida de la gent gran. La comissió, que es crea a proposta de Cs, té per objectiu estudiar mesures i polítiques per abordar els problemes d'aquestes persones, analitzar el tractament que reben en altres comunitats i donar veu al sector.
Els grups han acordat que la comissió, que ara s'haurà de constituir, la integrin un diputat de cada grup i tingui una mesa col·legiada.

Elisabeth Valencia (Cs) ha presentat la proposta, i en el debat hi han intervingut també Saloua Laouaji (JxCat), Rut Ribas (ERC), Raúl Moreno (PSC-Units), Lucas Silvano Ferro (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Andrea Levy (PPC).

Durant la sessió d'aquest matí el Ple també ha substanciat la majoria de les interpel·lacions al Govern incloses a l'ordre del dia, en concret les relatives a la política fiscal (PSC-Units), les conseqüències de les normes imposades pels mercats financers respecte a les polítiques públiques (CUP), el Pacte nacional per a la societat digital (JxCat), les condicions laborals dels treballadors del sector turístic (CatECP), la desprotecció social, el tracte dispensat als interns dels centres penitenciaris (Cs), el col·lapse dels jutjats especialitzats en clàusules sòl i la venda d'armes (ERC).

Mocions
A l'últim, aquesta tarda la cambra ha aprovat, totalment o parcialment, les quatre primeres mocions de l'ordre del dia del ple, en concret les relatives a la propietat privada (PPC), les infraestructures que són competència de la Generalitat (PSC-Units), les infraestructures i el transport públic (CatECP) i la igualtat d'oportunitats en el temps educatiu (PSC-Units).