Notícies

El president de la Generalitat obre el primer debat de política general de la dotzena legislatura

Dimarts, 2 d'octubre de 2018. Palau del Parlament

El president de la Generalitat intervenint al debat de política general

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (14 imatge/s)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha obert aquesta tarda el seu primer debat de política general, amb una intervenció d'una hora i quart en què ha fet balanç de la situació política i ha explicat les principals línies d'actuació del Govern. El debat continuarà demà amb les intervencions dels grups i acabarà dijous amb el debat i la votació de les propostes de resolució.

Un cop acabada la intervenció de Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, ha suspès la sessió fins demà a les nou del matí, moment que començarà el torn dels representants dels grups i subgrups parlamentaris, que intervindran seguint l'ordre de major a menor representació, acabant, però, amb ERC i JxCat. Per a aquesta intervenció inicial els grups disposaran de mitja hora cadascun, i els subgrups, d'un quart. Torra els podrà respondre individualment o conjuntament, i els grups tindran un torn per a la rèplica. Si el president o qualsevol membre del Govern els torna a respondre, s'obrirà un torn de contrarèplica.

Un cop acabat el debat de demà, s'obrirà un termini de mitja hora perquè els grups i subgrups puguin presentar propostes de resolució congruents amb el debat. Cadascun en podrà presentar un màxim de catorze. La Mesa n'abordarà l'admissió a tràmit demà mateix a la tarda i obrirà un nou termini perquè els grups i subgrups les puguin transaccionar durant el matí de dijous.

És previst que el ple es reprengui dijous a les dotze del migdia amb el debat de les propostes, que es podran votar en bloc o una per una, però no es podrà demanar votació separada de parts, paràgrafs o incisos.

Les propostes derivades del debat poden determinar l'orientació política del Govern, impulsar-ne l'acció i criticar-ne l'actuació. Perquè el Ple les aprovi cal la majoria simple, és a dir, que obtinguin més vots a favor que no en contra.