Notícies

Dilluns comença la Setmana del Parlament Universitari, en què dos-cents estudiants emularan la tasca dels diputats, lletrats, periodistes i lingüistes

Dimecres, 11 de juliol de 2018. Palau del Parlament

Els estudiants al saló de sessions durant la Setmana del Palrament Universitari de l'any passat

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

Dilluns comença una nova edició de la Setmana del Parlament Universitari (Spuni), durant la qual dos-cents estudiants emularan fins divendres la tasca de diputats, lletrats, lingüistes i periodistes parlamentaris. La Spuni arrencarà dilluns al matí amb la sessió constitutiva del parlament universitari i el debat d'investidura d'un president o una presidenta de la Generalitat, i acabarà divendres amb la simulació d'un ple en què, entre altres qüestions, els estudiants debatran una llei sobre cooperació al desenvolupament i promoció econòmica exterior. Aquestes sessions, que es faran a l'hemicicle, les clourà el president, Roger Torrent.

Els dos-cents estudiants que participaran a la Spuni, la xifra més alta fins ara, emularan de dilluns a divendres diverses tasques parlamentàries. La majoria faran el paper de diputats, agrupats en diversos grups simulant la configuració real de la cambra, i de membres del govern. Altres reproduiran la tasca dels periodistes fent cròniques en diversos formats; dels lletrats, assistint jurídicament els òrgans del parlament simulat, i dels lingüistes, vetllant per la correcció de les iniciatives impulsades i els textos periodístics.

Les activitats de la Spuni començaran dilluns al matí al saló de sessions amb la constitució del parlament, per a la qual se seguirà el procediment d'una sessió constitutiva real. Així, els estudiants que facin de diputats elegiran la presidència i la resta de membres de la mesa del parlament simulat. Al final del ple intervindrà, en representació de totes les universitats, la rectora de l'Autònoma de Barcelona, Margarida Arboix, i el president, Roger Torrent, clourà l'acte. A continuació, a la una del migdia, començarà el segon ple, la sessió d'investidura, en què els estudiants que facin de diputats hauran d'elegir entre ells el que farà el paper de president o presidenta de la Generalitat.

Un cop constituït el parlament universitari, els estudiants que facin de diputats simularan fins divendres el treball de les comissions, escoltant diverses compareixences amb relació a la llei que estaran elaborant, de les ponències, de la Mesa, de la Junta de Portaveus i del Ple. A més, interactuaran amb diputats reals en un debat dijous a la tarda a l'auditori.

La Spuni acabarà divendres amb la simulació d'un ple al saló de sessions que presidirà Roger Torrent. En aquesta sessió, els estudiants faran el debat final de la llei que hauran elaborat i debatran i votaran mocions, i també s'hi llegirà una declaració institucional.

La Spuni és un projecte organitzat pel Parlament en col·laboració amb les universitats i les diputacions amb l'objectiu de donar a conèixer el funcionament polític, l'estructura i les funcions de la institució i la feina dels diputats i d'alguns treballadors de la cambra.