Notícies

El president denuncia davant l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia que hi hagi líders polítics "empresonats o a l'exili per la defensa de les seves idees"

Diumenge, 8 de juliol de 2018. Quebec (Canadà)

El president denuncia a l'APF que hi hagi líders polítics "empresonats o a l'exili per la defensa de les seves idees"

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (3 imatge/s)

El president, Roger Torrent, ha denunciat avui a l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF), davant de parlamentaris de desenes de cambres, que "membres del Govern català i els dirigents de dues de les grans entitats socials del país són empresonats o a l'exili per la defensa de les seves idees". Torrent ha exposat la "regressió de drets i llibertats fonamentals" a l'Estat espanyol i ha fet una crida a recuperar les "llibertats democràtiques". A la reunió hi havia diputats dels parlaments, entre d'altres, de França, el Canadà, Bèlgica, Suïssa, Grècia, Luxemburg, el Marroc o el Quebec.

En el marc de la comissió política de l'APF, Torrent ha explicat la situació política de Catalunya, tal com va fer Carme Forcadell fa un any a la trobada de Luxemburg. "En la reunió del juliol passat, la presidenta Forcadell els informava de les accions judicials que s'emprenien contra ella per haver defensat la llibertat dels diputats de debatre", ha recordat Torrent. I ha afegit: "La meva predecessora és en presó preventiva per haver permès el lliure debat en un parlament democràtic."

El president ha argumentat que els empresonaments i l'exili s'emmarquen en "un context de regressió de drets i llibertats fonamentals", en què, entre altres fets, "s'ha reprimit violentament ciutadanes i ciutadans que només volien dipositar un vot en una urna" o "s'han dictat ordres de presó contra cantants per les lletres de les seves cançons".

Així mateix, ha assegurat que "des de les institucions i des de la societat volem revertir aquesta regressió de drets fonamentals" i "substituir la repressió i les imposicions per diàleg polític i llibertats democràtiques".

En declaracions posteriors, el president ha destacat la importància d'explicar que hi ha "presos i exiliats polítics davant de parlamentaris d'arreu del món". "Cada vegada hi ha més complicitat a l'hora de demanar una solució política al conflicte polític", que passa, ha dit, "pel respecte dels drets civils i polítics fonamentals".


Assemblea plenària
Torrent ha intervingut a la Comissió Política de l'APF, i demà i dimarts ho farà també, davant els representants d'una cinquantena de parlaments, la majoria estatals, davant l'Assemblea Plenària.

El Parlament forma part de l'APF des del 2008, quan es va integrar a l'Assemblea, en què hi ha representats vuitanta-tres parlaments.