Notícies

El Ple aprova crear una comissió d'investigació sobre el 155 i una d'estudi del treball autònom

Dimecres, 4 de juliol de 2018. Palau del Parlament

El Ple votant avui la creació d'una comissió

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquesta tarda la proposta de JxCat i ERC de crear una comissió d'investigació sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya, per 75 vots a favor (JxCat, ERC, CatECP i CUP) i 57 en contra (Cs, PSC-Units i PPC), i, per unanimitat, la de tots els grups parlamentaris de crear-ne una altra d'estudi del treball autònom. En canvi, ha rebutjat la proposta de Cs de crear-ne una de seguiment de les polítiques per a les persones amb discapacitat.

La resolució de creació de la comissió d'investigació sobre l'aplicació del 155 incorpora una transacció amb la CUP i una esmena d'aquest subgrup. En canvi, les esmenes del PSC-Units no s'hi han incorporat.

La comissió té per objecte "analitzar el context polític en què es va produir l'aplicació del 155, determinat pel referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre, la vaga general del 3 d'octubre, la repressió política per part de l'Estat espanyol, el discurs del rei Felip VI i la declaració de la República del 27 d'octubre". També haurà d'analitzar la legalitat de l'aplicació i d'algunes mesures concretes i avaluar el marc jurídic i polític de l'Estat espanyol previ i posterior a l'aplicació de l'article.

Aquesta és la tercera comissió d'investigació que es crea en la dotzena legislatura, després de les relatives als atemptats del 17 i el 18 d'agost, ja constituïda i que ha de substanciar les primeres compareixences, i al projecte Castor, aprovada pel Ple i pendent de constituir-se.

La proposta l'han presentada Gemma Geis (JxCat) i Magda Casamitjana (ERC), i en el debat hi han intervingut també Lorena Roldán (Cs), Ferran Pedret (PSC-Units), Elisenda Alamany (CatECP), Carles Riera (CUP) i Alejandro Fernández (PPC).

Treball autònom
El Ple també ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, crear una comissió d'estudi del treball autònom. La proposta la signaven tots els grups i subgrups.

Aquesta comissió té per objecte estudiar mesures, polítiques i canvis legislatius per abordar els problemes dels autònoms i millorar-ne així les condicions laborals, facilitar-los la feina, afavorir al màxim el desenvolupament del treball autònom i donar veu al sector.

La comissió la formaran dos diputats de cada grup, podrà sol·licitar que hi compareguin experts i tindrà una vigència indefinida, al final de la qual elaborarà un informe i unes conclusions. També haurà d'elaborar informes al final de cada període de sessions sobre els treballs duts a terme.

En el debat hi han intervingut Laura Vílchez (Cs), Eusebi Campdepadrós (JxCat), Jordi Albert (ERC), Pol Gibert (PSC-Units), Yolanda López (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

Persones amb discapacitat
D'altra banda, el Ple ha rebutjat la proposta de Cs de crear una comissió de seguiment de les polítiques per a persones amb discapacitat, per 43 vots a favor (Cs i CatECP), 68 en contra (JxCat, ERC i CUP) i 22 abstencions (PSC-Units i PPC).

L'objectiu de la comissió era "fer una anàlisi de la situació de les persones amb discapacitat, i les seves famílies i el seu entorn, amb l'objecte de formular propostes i recomanacions de millora i fer un seguiment i una orientació de les polítiques públiques de discapacitat del Govern de la Generalitat".

Noemí de la Calle (Cs) ha presentat la iniciativa, i en el debat hi han intervingut a més Josep Maria Forné (JxCat), David Rodríguez (ERC), Raúl Moreno (PSC-Units), Marta Ribas (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Andrea Levy (PPC).

Interpel·lacions
La sessió ha començat al matí amb les interpel·lacions dels grups. Els consellers han respost les relatives a l'ocupació d'immobles per dur-hi a terme activitats il·legals (Cs), la transició energètica (PSC-Units), el turisme (Cs), la política sanitària (PSC-Units), salut i gènere (ERC) i els serveis d'atenció a la primera infància (CatECP).

El ple es reprendrà demà a les nou del matí amb les dues darreres interpel·lacions, sobre l'administració dels recursos propis i la lluita contra les desigualtats socials (JxCat) i els mitjans de comunicació públics de la Generalitat (PPC).