Notícies

La Flama del Canigó arriba al Parlament

Dissabte, 23 de juny de 2018. Palau del Parlament

La Flama del Canigó ha arribat aquest migdia al Parlament

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (9 imatge/s)

La Flama del Canigó ha arribat aquest migdia al Parlament, on ha estat rebuda pel president, Roger Torrent. En l'acte institucional de benvinguda, a què també ha assistit el vicepresident primer, Josep Costa, Torrent ha reivindicat els valors de "fraternitat, vida i esperança en el futur i la llibertat" que representa la flama.

El president ha agraït als portadors de la flama que un any més, i ja en fa trenta-vuit, l'hagin dut al Parlament i que mantinguin viva una tradició que és, ha explicat, un símbol de "fraternitat que traspassa fronteres", associat "a la resistència i persistència com a país", a "l'esperança personal i col·lectiva" i a la "llibertat com a ciutadans i com a poble". Així mateix, Torrent, que ha tingut paraules de record per a la seva antecessora, Carme Forcadell, i per al president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat que les fogueres d'aquesta nit es facin "prou altes, intenses i grans" perquè es vegin "a les presons i arreu d'Europa".

En l'acte també hi ha intervingut la vicepresidenta d'Òmnium, Marina Llansana, que ha destacat el simbolisme de la flama, que és, ha remarcat, "la imatge d'un poble viu que no es rendeix en la foscor".

Com és tradició, durant l'acte s'ha llegit el missatge de la flama, enguany signat pel president d'Òmnium, Jordi Cuixart. Blanca de Llobet, membre de la junta directiva de l'entitat, ha llegit el text, 'Tot un futur per començar', en què Cuixart reivindica la necessitat de "seguir mostrant a Europa i al món l'anhel irrenunciable de viure en pau i llibertat", argumenta que "el dret a l'autodeterminació és un dret fonamental" i demana "maduresa i cohesió" a la societat catalana.

Un cop acabat l'acte institucional, a què també han assistit el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, i la diputada d'ERC Jenn Díaz, els portadors de la flama, acompanyats dels alcaldes de Corbera de Llobregat, Montserrat Febrero, i Alaró, Guillem Balboa, s'han traslladat fora del palau, on, davant la façana, el president ha encès els quinqués que viatjaran arreu dels Països Catalans per fer cremar les fogueres de la revetlla de Sant Joan. L'acte s'ha acabat amb una ballada dels gegants de Corbera de Llobregat.

La flama que ha arribat a Barcelona s'escamparà ara per diverses poblacions del Baix Llobregat i del Barcelonès Nord, i en cotxe fins a Reus, Tortosa i Vinaròs, és a dir, fins al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el País Valencià.

A banda de la ruta de Barcelona, la flama també es distribueix a la resta dels Països Catalans per la d'Igualada, la de la costa, la d'Osona i el Ripollès, la de les Terres de Lleida, la de l'Ebre, la d'Arenys de Mar i la d'Esplugues de Llobregat. Aquesta any arribarà també a diversos punts d'Europa, ja que Òmnium n'ha obert rutes en avió fins a Hamburg, Brussel·les, Ginebra i Edimburg.