Notícies

La situació política i el diàleg centren la primera sessió de control al president Torra

Dimecres, 20 de juny de 2018. Palau del Parlament

El president de la Generalitat responent les preguntes dels grups durant la sessió de control

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (21 imatge/s)

La situació política i el diàleg a Catalunya i amb l'Estat espanyol han centrat en gran mesura les preguntes que els caps de fila dels grups parlamentaris han adreçat al president de la Generalitat, Quim Torra, en la primera sessió de control del Ple d'aquesta legislatura.

El president ha respost les preguntes que li han formulat Inés Arrimadas (Cs), sobre què farà per revertir la "fractura social" a Catalunya; Albert Batet (JxCat), sobre el rei i la seva propera visita a Catalunya; Sergi Sabrià (ERC), sobre com enfoca el diàleg amb l'Estat i què n'espera; Miquel Iceta (PSC-Units), sobre les iniciatives per afavorir el consens a Catalunya; Xavier Domènech (CatECP), sobre com afrontar el diàleg amb el Govern espanyol i internament a Catalunya, i Natàlia Sànchez (CUP), sobre la renovació del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

D'altra banda, els consellers també han respost preguntes dels grups sobre temes diversos. Així, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, n'ha respost una de JxCat sobre el lloguer social; el d'Ensenyament, Josep Bargalló, n'ha respost de JxCat i ERC sobre la defensa dels mestres i el model d'escola catalana, i també del PSC-Units sobre el finançament de les escoles bressol municipals; el de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, una d'ERC sobre el Pla de garantia juvenil; el d'Acció Exterior, Relacions Institucions i Transparència, Ernest Maragall, una del PPC sobre les darreres decisions en acció exterior; el de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, una de Cs sobre les polítiques digitals; la consellera de Cultura, Laura Borràs, una de Cs sobre la diversitat cultural a Catalunya, i la d'Empresa i Coneixement, Maria Àngels Chacón, dues, dels PSC-Units i CatECP, sobre els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques i de les matrícules universitàries.

Interpel·lacions
Un cop acabada la sessió de control, han començat les interpel·lacions dels grups als consellers, també les primeres d'aquesta legislatura. Al matí, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, n'ha respost una del PSC-Units sobre el consens polític i social al voltant dels grans temes de país i una d'ERC sobre els drets civils i polítics, mentre que la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, n'ha respost una de la CUP sobre la normativa del Parlament anul·lada i suspesa pel Tribunal Constitucional.

La sessió ha continuat a la tarda amb la resta d'interpel·lacions de l'ordre del dia. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, n'ha respost una de CatECP sobre les polítiques d'habitatge; la consellera d'Empresa i Coneixement, Maria Àngels Chacón, una de JxCat sobre la situació del teixit empresarial; la de Cultura, Laura Borràs, una altra de JxCat sobre la dimensió social de la cultura; la de Salut, Alba Vergés, una de Cs sobre el model sanitari; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, una de Cs sobre la conciliació en les famílies amb infants d'entre zero i tres anys, i el d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, una d'ERC sobre els refugiats.

Cada interpel·lació pot donar lloc a una moció, que el Ple debat i vota en la sessió següent, en què expressa posicionaments o reclama actuacions.

Nous diputats
En aquest ple, els nous diputats Anna Erra (JxCat), Marc Sanglas i Lluïsa Llop (ERC) ja han ocupat el seu escó. Llop i Sanglas substitueixen Alba Vergés i Chakir El Homrani, que han renunciat a l'acta de diputat després d'assumir els càrrecs de consellers de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies respectivament, mentre que Erra ocupa el lloc d'Isabel Ferrer, nomenada directora general de Protecció civil.

Violència masclista
A l'inici del ple, el president, Roger Torrent, ha donat la benvinguda als nous diputats, i tot seguit ha expressat en nom de la cambra la condemna i el condol per l'assassinat d'una dona a Badalona dilluns, la segona víctima mortal d'aquest any per violència masclista a Catalunya. El president ha reiterat el compromís del Parlament amb l'erradicació de qualsevol forma de violència contra les dones.