Notícies

El Parlament acull el lliurament del Premi Solidaritat 2017 a l'associació Punt de Referència i de la menció especial Mitjans de Comunicació a la periodista Ana I. Bernal-Triviño

Dilluns, 11 de juny de 2018. Palau del Parlament

Torrent amb el president de l'IDHC, representants de l'associació Punt de Referència i la periodista Ana I. Bernal-Triviño, en acabar l'acte

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (8 imatge/s)

El Parlament ha acollit aquesta tarda el lliurament del Premi Solidaritat 2017 a l'associació Punt de Referència i de la menció especial Mitjans de Comunicació a la periodista Ana Isabel Bernal-Triviño, en un acte que ha presidit Roger Torrent. Els premis els atorga cada any l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC).

El Premi Solidaritat, que arriba a la trenta-unena edició, reconeix la tasca de persones, col·lectius i entitats que destaquen en la lluita pels drets humans a Catalunya, mentre que la menció especial Mitjans de Comunicació, que es lliura des del 1998, premia els mitjans i els professionals que en l'exercici de la seva tasca divulgativa i informativa aborden de manera clara i decidida la defensa i promoció dels drets humans.

El president, Roger Torrent, ha felicitat els guardonats i ha destacat la importància d'actes com aquest per "explicar en termes reals el que moltes vegades expliquem en abstracte". Així mateix, ha recordat que el Parlament s'ha ocupat de l'acompanyament dels joves extutelats, però que, ha advertit, "es continuen arrossegant problemes" i "manquen recursos". En aquest sentit, ha demanat que el guardó "faci d'altaveu" i permeti a les entitats aconseguir "més suports i implicació".

Sobre Bernal-Triviño, ha argumentat que la seva tasca "ajuda a reflexionar sobre el periodisme" i que "denuncia les greus desigualtats de gènere que presenta la nostra societat". "El repte de la igualtat ens reclama la implicació de totes i de tots", ha remarcat en aquest sentit. A l'últim, ha qualificat d'"inacceptable" qualsevol intent "de culpabilitzar la víctima o de justificar o matisar l'agressió".

Els primers a recollir el guardó han estat els representants de Punt de Referència, que han rebut el premi per la feina feta des del 1997 per l'emancipació del jovent extutelat i per fer efectius els drets d'aquest col·lectiu. En nom de l'associació, ha recollit el premi el seu president, Juanjo Ortega, que ha assegurat que el premi és "un honor immens i una responsabilitat" i ha advertit que "cal tenir en compte els joves extutelats més enllà dels vint-i-un anys i oferir-los les oportunitats que necessiten", perquè "han de ser protagonistes del seu camí i de les seves decisions". L'han acompanyat Margarita Codina, voluntària mentora de l'entitat, i Magatt Abdallahi i Fatimet Ali Azzuz, usuari i antiga usuària de l'associació, que han explicat la seva experiència.

A continuació, ha recollit la menció especial Mitjans de Comunicació la periodista Ana Isabel Bernal-Triviño, un referent de la lluita feminista i la denúncia de les desigualtats de gènere, que també ha agraït la distinció, ha valorat que l'IDHC "reconegui que els drets de les dones són qüestió de drets humans", ha reivindicat el paper del feminisme i ha criticat el tractament que molts periodistes i mitjans de comunicació fan de la violència masclista.

A l'inici de l'acte també ha intervingut el president de l'IDHC, David Bondia, que ha lloat la tasca dels guardonats i ha demanat "el reconeixement i la garantia efectiva dels drets humans".

L'acte ha acabat amb l'actuació d'Orpheus XXI, un conjunt musical format per immigrants i refugiats procedents de diversos països, especialment mediterranis, i que en reivindiquen les músiques i les tradicions. Aquest projecte l'impulsa Jordi Savall, que ha assistit a l'acte.

També hi han assistit el vicepresident primer, Josep Costa; el secretari tercer, Joan García; la consellera de Cultura, Laura Borràs, i diputats de diversos grups parlamentaris.