Notícies

El síndic de greuges lliura al Parlament un informe sobre drets fonamentals i llibertats públiques a partir de l'1-O i l'aplicació del 155

Dilluns, 28 de maig de 2018. Palau del Parlament

El síndic de greuges lliura al Parlament un informe sobre drets fonamentals i llibertats públiques a partir de l'1-O i l'aplicació del 155

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (2 imatge/s)

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha lliurat aquest matí al president, Roger Torrent, l'informe 'La vulneració de drets fonamentals i llibertats públiques en ocasió de la reacció penal a l'1-O i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola'.

Ribó ha lliurat l'informe acompanyat del seu adjunt, Jaume Saura, i dels juristes Joan Vintró, Jaume Bosch i Enoch Albertí, que juntament amb altres experts han col·laborat a redactar-lo.

En la presentació posterior del document davant la premsa, Ribó ha denunciat "l'ús abusiu i desproporcionat de la mesura cautelar de privació de llibertat", i ha argumentat que és preocupant que hi hagi electes que no puguin ser candidats a la presidència de la Generalitat.

Així mateix, ha demanat que es restableixi l'autogovern; ha remarcat que cal identificar els responsables de les agressions de l'1-O i enfortir les garanties democràtiques pel que fa a l'exercici dels drets i les llibertats fonamentals, i ha insistit en la "necessitat d'un diàleg constructiu" amb la "mínima intervenció penal" per resoldre la situació.

A l'últim, ha anunciat que farà arribar l'informe a instàncies europees i internacionals i ha demanat debatre'l en sessió plenària.