Notícies

El Parlament presta temporalment l'obra '7 de novembre' per a l'exposició "Antoni Tàpies. Biografia política"

Divendres, 25 de maig de 2018. Palau del Parlament

El quadre '7 de novembre' s'ha despenjat aquesta tarda per traslladar-se temporalment a la Fundació Tàpies

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (3 imatge/s)

El Parlament ha prestat temporalment l'obra '7 de novembre', d'Antoni Tàpies, per a l'exposició "Antoni Tàpies. Biografia política", que s'obrirà el mes vinent a la fundació de l'artista, a Barcelona. Des d'aquesta tarda, a la rotonda del palau on l'obra era exposada des que Tàpies la va donar a la cambra, el març del 2005, hi ha el quadre 'Rectangle blanc sobre negre', del mateix autor.

El quadre s'ha traslladat aquest migdia a la fundació, on s'exposarà fins que acabi l'exposició, el març de l'any que ve. La fundació s'ha fet càrrec del trasllat i assumeix totes les despeses generades pel préstec de l'obra.

Tàpies va pintar el quadre quan tenia quaranta-vuit anys coincidint amb els fets del 7 de novembre de 1971, quan prop de tres-centes persones es van reunir clandestinament a l'església de Sant Agustí Vell de Barcelona per constituir l'Assemblea de Catalunya. Amb el quadre, Tàpies volia retre homenatge a aquelles tres-centes persones i manifestar el seu compromís amb els objectius i les estratègies plantejats per l'assemblea. L'artista va donar l'obra al Parlament amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de la restauració de la cambra.

'7 de novembre' és una tela pintada amb una tècnica mixta, i fa 234 per 150 centímetres. Es va editar en litografia, i els beneficis de la venda van servir per sufragar les multes imposades pel règim franquista. El 1976 se'n va fer un cartell per commemorar el cinquè aniversari de la fundació de l'assemblea.