Notícies

El Ple votarà demà la creació de les comissions de la dotzena legislatura

Dijous, 24 de maig de 2018. Palau del Parlament

El Ple votarà divendres la creació de les comissions de la dotzena legislatura

Parlament de Catalunya. 2018

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Ple debatrà i votarà demà, a partir de les deu del matí, la creació de les comissions legislatives i específiques de la dotzena legislatura. L'ordre del dia de la sessió, que és previst que acabi cap a dos quarts d'una del migdia, també inclou el debat i la votació de la proposta de Cs, el PSC-Units, CatECP i el PPC de crear una comissió d'investigació sobre l'espionatge de periodistes i polítics per part del Govern i el debat del Compte general de la Generalitat del 2014.

Aquesta sessió plenària serà la primera en què el nou president de la Generalitat, Quim Torra, ocuparà el seu lloc al banc del Govern.

Compte general
El ple començarà amb el debat i la votació del dictamen sobre el Compte general de la Generalitat corresponent al 2014. El síndic major de comptes, Jaume Amat, presentarà el compte, i a continuació intervindran els grups parlamentaris durant deu minuts cadascun.

El síndic major va lliurar el Compte General al Parlament el febrer del 2017, i la Comissió de la Sindicatura de Comptes en va emetre el dictamen al juny. Aquest dictamen, el que votarà el Ple, inclou el compte i l'informe corresponent, i les recomanacions de la sindicatura.

El compte recull que les despeses no financeres de la Generalitat van ser de 27.236 milions d'euros i que el dèficit va arribar fins als 5.406 milions, l'equivalent al 2,75 per cent del PIB, per sobre del límit del 2 per cent fixat.

Comissions de la dotzena legislatura
Tot seguit, el Ple votarà la creació de les catorze comissions legislatives d'aquesta legislatura i la de tres de seguiment, acordades totes per la Mesa i la Junta de Portaveus. Les comissions legislatives són les d'Afers Institucionals; Economia i Hisenda; Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència; Interior; Ensenyament; Territori; Medi Ambient i Sostenibilitat; Salut; Cultura; Justícia; Empresa i Coneixement; Treball, Afers Socials i Famílies; Polítiques Digitals i Administració Pública, i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Les de seguiment són les d'Igualtat de les Persones; Polítiques de Joventut, i Infància.

Segons el Reglament, "el Ple del Parlament, dins la setmana següent a la investidura del president de la Generalitat, per majoria absoluta, a proposta de la Mesa i de la Junta de Portaveus, ha d'acordar el nombre i l'àmbit de les comissions legislatives". Aquestes comissions poden tramitar qualsevol iniciativa parlamentària i són les úniques que poden dictaminar sobre projectes o proposicions de llei.

Un cop aprovades pel Ple, s'han de constituir per començar a treballar. Aquestes comissions se sumen a les set que el Parlament ja va constituir el 25 d'abril, que són les sis creades pel Reglament i per llei -les de l'Estatut dels Diputats, de Peticions, de Matèries Secretes i Reservades, del Síndic de Greuges, de la Sindicatura de Comptes i de Control de l'Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals-, i la d'Investigació sobre els Atemptats del 17 i 18 d'Agost de 2017.

Cada comissió està formada per 21 diputats, el mateix nombre que la legislatura anterior, segons que van acordar al febrer la Mesa i la Junta de Portaveus. Sis són de Cs, 5 de JxCat, 5 d'ERC, 2 del PSC-Units, 1 de CatECP i 2 del Grup Mixt, un de cada subgrup, la CUP i el PPC.

Comissió d'investigació
A l'últim, el Ple debatrà i votarà la proposta de Cs, el PSC-Units, CatECP i el PPC de crear una comissió d'investigació sobre l'espionatge de periodistes i polítics per part del Govern. Aquesta iniciativa s'havia de debatre en el ple del 3 de maig, però abans de la sessió la Junta de Portaveus va acordar per majoria retirar-la de l'ordre del dia. JxCat i ERC hi han presentat conjuntament set esmenes, i la CUP, dotze.

Segons la proposta, la comissió, si el Ple n'aprova la creació, haurà d'investigar "els casos concrets en què polítics, sindicalistes, periodistes i altres cossos de seguretat i informació de l'Estat van ser sotmesos a espionatge polític i seguiment de les seves activitats" i "establir la identitat de les persones responsables". A més, haurà d'analitzar l'actuació dels departaments d'Interior i de la Presidència, dels Mossos d'Esquadra, del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat) i de qualsevol altre organisme que es consideri oportú.

La proposta especifica també que el pla de treball de la comissió haurà d'incloure les compareixences dels màxims responsables, entre el 2011 i el 2017, del Departament d'Interior, de l'àmbit de les telecomunicacions, la ciberseguretat i la societat digital del Departament de la Presidència i de la Comissaria General d'Informació, la Comissaria General de Recursos Operatius i la Divisió d'Afers Interns dels Mossos d'Esquadra; les dels directors generals de la policia, el CTTI i el Cesicat, i les dels majors dels Mossos.