Notícies

Jordi Turull no aconsegueix la majoria absoluta per ser investit president de la Generalitat en primera votació

Dijous, 22 de març de 2018. Palau del Parlament

Jordi Turull durant la seva intervenció al debat d'investidura

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2018

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El diputat Jordi Turull, de JxCat, no ha aconseguit aquesta nit ser investit president de la Generalitat, ja que no ha assolit la majoria absoluta necessària en aquesta primera votació, un mínim de 68 vots. Turull es pot sotmetre, dissabte a les deu del matí, a un segon debat i una segona votació, en què per ser investit li caldrà només la majoria simple, és a dir, més vots a favor que no en contra.

A favor de Turull han votat 64 diputats (JxCat i ERC), 65 ho han fet en contra (Cs, PSC-Units, CatECP i PPC) i 4 s'han abstingut (CUP).

El ple ha començat a les cinc de la tarda amb la intervenció de Jordi Turull, que ha presentat el seu programa de govern durant una hora i ha sol·licitat la confiança de la cambra.

Tot seguit, el president, Roger Torrent, ha suspès la sessió durant mitja hora. El debat s'ha reprès amb les intervencions dels grups parlamentaris, seguint l'ordre de major a menor representació, acabant, però, amb JxCat, el grup a què pertany el candidat. En representació dels grups han intervingut Inés Arrimadas (Cs), Sergi Sabrià (ERC), Miquel Iceta (PSC-Units), Xavier Domènech (CatECP), Carles Riera (CUP), Xavier García Albiol (PPC) i Eduard Pujol (JxCat). Després de les intervencions, Turull els ha respost i ha obert un torn de rèplica.

Un cop acabades les intervencions, ha començat la votació, que ha estat pública per crida. El secretari segon, David Pérez, ha anat cridant un per un els diputats, que han respost en veu alta la seva posició, "sí", "no" o "abstenció". La crida s'ha fet per ordre alfabètic, començant pel diputat escollit per mitjà d'un sorteig previ, i els membres de la Mesa han votat al final.

El president va proposar ahir a la nit la candidatura de Turull en comprovar, després d'una ronda de consultes via telefònica amb els líders dels grups i els subgrups, que era l'únic candidat possible després de la renúncia de Jordi Sànchez, l'anterior candidat proposat per Torrent.