Notícies

El president ajorna el ple d'investidura de Jordi Sànchez fins que el Tribunal Europeu dels Drets Humans no es pronunciï

Divendres, 9 de març de 2018. Palau del Parlament

Vista general d'un moment de la darrera sessió plenària

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2018

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El president, Roger Torrent, ha ajornat el debat d'investidura de Jordi Sànchez a la presidència de la Generalitat, que estava convocat per a dilluns, 12 de març. Torrent ha pres aquesta decisió a l'espera que el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) resolgui la petició de mesures cautelars que la defensa del diputat presentarà dilluns.

D'aquesta manera, el president reafirma la voluntat de garantir els drets polítics de tots els diputats, i especialment els de Sànchez a ser investit president. Torrent ja va anunciar que, exhaurides les instàncies estatals, seria necessari recórrer a les internacionals per preservar el dret del diputat de sotmetre's al debat d'investidura.

El president ha ajornat el ple després que la defensa de Sànchez li hagi comunicat que presentarà la demanda dilluns a les vuit del matí, ja que quan ha rebut la notificació del Tribunal Suprem que el diputat no es pot sotmetre al debat d'investidura havia acabat el termini per fer-ho aquesta setmana. La demanda de mesures cautelars davant el TEDH (article 39 del Reglament del tribunal) està reservada per a situacions molt específiques en què es pot produir un dany irreparable. En aquest cas, es podria vulnerar el dret de participació política de Sànchez, ja que és un diputat electe i ha de poder ser investit president si així ho decideix la majoria de la cambra.

Dijous el president ja va enviar un escrit al magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena perquè acordés tot el que fos necessari perquè Sànchez pogués ser al Parlament dilluns a les deu del matí per sotmetre's a la investidura. A l'escrit, Torrent recordava que proposar candidat i fixar la data del ple són dues facultats que pertoquen únicament al president del Parlament i argumentava que Sànchez es va poder presentar a les eleccions del 21 de desembre, va ser elegit i va obtenir l'acta de diputat, de manera que va adquirir els drets de representació política que li atorga la condició de representant de la ciutadania.