Notícies

Forcadell, Guinó, Simó, Nuet i Barrufet afirmen que continuaran defensant la llibertat d'expressió

Dimarts, 12 de setembre de 2017. Palau del Parlament

Forcadell, Guinó, Simó, Nuet i Barrufet, durant la roda de premsa

Parlament de Catalunya. 2017

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

La presidenta, Carme Forcadell, el vicepresident primer, Lluís Guinó, i els secretaris Anna Simó, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet han explicat que continuaran complint amb les seves funcions "per garantir la llibertat d'expressió" davant la nova querella de la fiscalia per l'admissió a tràmit de les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica. Una querella que forma part de "l'escalada judicialitzadora del govern espanyol davant l'1 d'octubre", ha dit la presidenta en roda de premsa acompanyada pels membres de la Mesa querellats, després d'haver estat notificats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La presidenta ha criticat "l'ús indiscriminat dels tribunals per a resoldre un conflicte que és purament polític", i ha afirmat que "el que pretén la fiscalia, així com el govern espanyol via Tribunal Constitucional, és dictar de què es pot parlar i de què no en aquest Parlament". Pretén, ha dit, "que sigui la mesa la que s'autocensuri, la que faci de Tribunal Constitucional en miniatura i determini la constitucionalitat d'una iniciativa preventivament".

"Com a membres de la mesa ens neguem a convertir-nos en censors a les ordres d'un govern incapaç d'afrontar políticament els reptes polítics", ha afegit la presidenta, que ha criticat durament la voluntat de la fiscalia "d'incloure penes de presó per permetre un simple debat". "Fins i tot el TSJC ha hagut d'admetre que la intenció de la fiscalia d'incloure la malversació de fons no tenia base jurídica", ha recordat. Forcadell ha assegurat que "el futur d'aquest país no el decidirà cap tribunal, ho faran els ciutadans a les urnes, lliurement i democràticament".

El secretari tercer, Joan Josep Nuet, ha acusat la fiscalia de voler "arruïnar les vides" dels membres de la Mesa querellats amb la intenció d'imputar-los el delicte de malversació de cabals públics, que pot comportar penes de presó. "La sola pretensió de voler-ho fer ja parla per si sola de la seva intenció política", ha assenyalat. Nuet ha reiterat la seva defensa que "al Parlament s'hi ha de poder parlar de tot" i que si no fos així "deixaria de ser un Parlament".