Notícies

El Parlament lliura la Medalla d'Honor als Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona, la Policia Local de Cambrils i els serveis d'emergències

Diumenge, 10 de setembre de 2017. Palau del Parlament

La presidenta, Carme Forcadell, amb els representats dels cossos policials i serveis d'emergències guardonats amb la Medalla d'Honor del Parlament, en la categoria d'or

Parlament de Catalunya (Ramon Boadella). 2017

Vegeu la galeria d'imatges (32 imatge/s)

El Parlament ha lliurat aquest vespre la Medalla d'Honor, en la categoria d'or, al Cos de Mossos d'Esquadra, a la Guàrdia Urbana de Barcelona, a la Policia Local de Cambrils i als serveis d'emergències que el 17 d'agost i els dies posteriors van intervenir sobre el terreny en la resposta immediata als atemptats comesos a Barcelona i a Cambrils.

En el decurs de l'acte, que ha obert la commemoració de la Diada, els presidents del Parlament i de la Generalitat, Carme Forcadell i Carles Puigdemont, han recordat les víctimes dels atemptats i han destacat la resposta "extraordinària" que van tenir els cossos policials i els serveis d'emergència. El major del Cos de Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, que ha parlat en representació de tots els guardonats, ha donat les gràcies per les mostres d'agraïment rebudes i ha recordat el dolor causat pels atemptats.

A més dels tres cossos policials, els serveis d'emergències distingits són Protecció Civil, el Sistema d'Emergències Mèdiques, el Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona, l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, Bombers de Barcelona, Bombers de la Generalitat i la Creu Roja.

A l'inici de l'acte, la periodista Lara Bonilla ha fet una glossa de les institucions guardonades. A través de casos personals, ha explicat com van actuar els cossos policials i els serveis d'emergència immediatament després dels atemptats i també l'agraïment que els han anat mostrant els ciutadans des d'aleshores. "Sou els herois de La Rambla i de Cambrils, però no sou els únics, també hi ha ciutadans anònims que van vèncer la por i es van posar a ajudar", ha dit.

Tot seguit la presidenta del Parlament els ha lliurat les medalles. A més del major dels Mossos d'Esquadra, han recollit les respectives distincions Evelio Vázquez, cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona; Josep Muñoz, cap de la Policia Local de Cambrils; Sergio Delgado, sotsdirector general de Coordinació i Gestió d'Emergències de la Direcció General de Protecció Civil; Joan Sala, gerent del Sistema d'Emergències Mèdiques; Montserrat Rovira, directora del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona; Aina M. Estarellas, directora de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya; Rafael Álvarez, cap d'unitat del Servei de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament de Barcelona, responsable de l'operatiu del 17 d'agost dels Bombers de Barcelona; Albert Vilanova, sotsdirector general Operatiu de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, i Antoni Aguilera, president de la Creu Roja a Catalunya.

Paraules de Trapero, Forcadell i Puigdemont
"No haguéssim volgut mai que aquest agraïment ens arribés d'aquesta manera, perquè per molt sentit, desitjat i generós que sigui, arriba acompanyat de molt dolor i drama", ha dit el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, en nom dels guardonats. El major Trapero ha donat les gràcies pels guardons i ha explicat que són un "agraïment de la societat catalana als seus servidors públics" que els obliguen "a ser més exigents i a no caure en el cofoisme".

En la seva intervenció, ha recordat les setze víctimes mortals de l'atemptat i les persones ferides que encara estan hospitalitzades. En aquest sentit, ha insistit en les "coses bones sostretes de cop" a causa dels atemptats i ha recordat que "no estem davant d'una guerra de religions, ni de color de pell, ni de nacionalitats, sinó d'una batalla de valors en què tenim la responsabilitat de conrear, estendre i fer més forts aquells que propugnem, com el respecte a la vida, a la tolerància, a la llibertat i als drets humans, sense dreceres".

A continuació, la presidenta del Parlament i el president de la Generalitat han clos l'acte. La presidenta ha destacat la resposta "extraordinària" i el "compromís cívic i humà" dels cossos i entitats guardonats en un "context d'extrema gravetat". "En les hores més crítiques, ens va reconfortar adonar-nos que comptem amb vosaltres", ha dit, i ha afegit que la seva "eficàcia va permetre salvar vides". També a fet referència a la resposta de la ciutadania, que ha "sabut evitar l'odi i la por que volien provocar els terroristes" i que "ha refermat el seu compromís amb la llibertat". "L'estima per la llibertat és el que explica el nostre profund i irrenunciable respecte a la diversitat", ha afirmat. I ha conclòs afegint que el crit 'No tinc por', que va sorgir l'endemà de l'atemptat, expressa que "no renunciarem a les llibertats que defineixen el nostre país, que no estem disposats a ser presoners de la por".

Tot seguit, el president de la Generalitat ha afirmat, dirigint-se als guardonats, que "avui estem més colpits, però som més forts, gràcies a l'exemple de tots vosaltres, que ens heu ensenyat que cal persistir". El president ha recordat les víctimes de l'atemptat, ha elogiat la resposta "ràpida i professional, coral i coordinada" dels premiats i els ha agraït "que en aquelles hores tenebroses ens ajudéssiu a trobar la llum i l'esperança".

L'acte ha acabat amb la interpretació d''Els Segadors', l'himne nacional de Catalunya, a càrrec del Cor de Cambra del Conservatori del Liceu.

"Dedicació, esforç i valentia"
El 22 d'agost la Mesa va acordar per unanimitat, a proposta de la presidenta, concedir la Medalla d'Honor a aquests serveis públics per reconèixer "la dedicació, l'esforç i la valentia" que han mostrat el conjunt dels seus integrants. "Davant d'uns fets traumàtics d'una violència extrema, han actuat amb enorme professionalitat, determinació i esperit de servei amb l'objectiu de protegir el conjunt de la ciutadania i dominar amb rapidesa l'amenaça terrorista", remarca l'acord, que destaca també "el suport i l'acompanyament emocional i psicològic" prestat a víctimes i familiars, i "la forma i el contingut" de les explicacions públiques facilitades a la ciutadania.

Així mateix, tal com recull l'acord, "per mitjà de la concessió d'aquesta distinció als servidors públics, la Mesa vol fer extensiu l'agraïment i el reconeixement a la resta de cossos de seguretat i a tots els voluntaris que han participat amb generositat i esperit cívic en la resposta als atemptats".

Assistents
A l'acte hi han assistit, entre altres, els vicepresidents primer i segon de la Mesa, Lluís Guinó i José M. Espejo-Saavedra, i els quatre secretaris, Anna Simó, David Pérez, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet; les alcaldesses de Barcelona i Cambrils, Ada Colau i Camí Mendoza; els expresidents de la cambra Ernest Benach i Joan Rigol; els expresidents de la Generalitat Artur Mas i José Montilla; la pràctica totalitat del Govern; el president del Parlament de les Illes Balears, Baltasar Picornell; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; els presidents dels grups parlamentaris de JxSí, Lluís M. Corominas, Cs, Inés Arrimadas, el PSC, Miquel Iceta, i CSQP, Lluís Rabell, i portaveus de grups, com Marta Rovira (JxSí), Eva Granados (PSC) i Esperanza García (PPC), entre altres diputats.

També hi han assistit Miguel Ángel Gimeno, director de l'Oficina Antifrau de Catalunya; el síndic major de la Sindicatura de Comptes, Jaume Amat; el president del Consell de Garanties Estatutàries, Joan Egea; el president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher; el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella; el director general de la Policia, Pere Soler; el cap a Catalunya de la Policia Nacional espanyola, Sebastián Trapote; el cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, general Ángel Gozalo; representants sindicals i d'altres entitats i institucions; diputats i senadors a les corts espanyoles, i membres del cos consular, entre d'altres.

La Medalla d'Honor
La Medalla d'Honor del Parlament és una distinció creada per la Mesa l'any 2000, i s'atorga a personalitats i institucions que mereixen un reconeixement excepcional. A les edicions anteriors hi han estat distingits Desmond Tutu, reverend i premi Nobel de la pau (2000); Miquel Batllori, historiador i pare jesuïta, i, a títol pòstum, Ernest Lluch, economista i polític (2001); Francesc Vendrell, representant de l'ONU a l'Afganistan (2002); Jordi Savall, músic (2003); Montserrat Trueta, presidenta de la Fundació Catalana de la Síndrome de Down (2004); Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la pau i escultor (2005); el col·lectiu musical Els Setze Jutges (2007); Roser Capdevila, il·lustradora (2010); Josep Guardiola, exfutbolista i entrenador (2011); Òmnium Cultural i Càritas Catalunya (2012); Núria Gispert, activista social, Carme Ruscalleda, cuinera, i Anna Veiga, biòloga (2013); Josep Carreras, tenor (2014); les primeres vuit diputades del parlamentarisme català i la Fundació Institut Guttmann (2015), i l'investigador Manel Esteller (2016).

La medalla manté el disseny que Antoni Comella va fer per al logotip del Parlament per encàrrec de la institució en la primera legislatura, que reprodueix les quatre barres sobre fons daurat. L'any 2000 l'orfebre Joaquim Capdevila el va adaptar per a la medalla.