Notícies

El Parlament lliura diumenge la Medalla d'Honor als Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona, la Policia Local de Cambrils i els serveis d'emergències

Divendres, 8 de setembre de 2017. Palau del Parlament

Acte de lliurament de la Medalla d'Honor de l'any passat, a la sala auditori del Parlament

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2016

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Parlament farà diumenge 10 de setembre a les set del vespre l'acte de lliurament de la Medalla d'Honor, en la categoria d'or, al Cos de Mossos d'Esquadra, a la Guàrdia Urbana de Barcelona, a la Policia Local de Cambrils i als serveis d'emergències que el 17 d'agost i els dies posteriors van intervenir sobre el terreny en la resposta immediata als atemptats comesos a Barcelona i a Cambrils.

L'acte, emmarcat en la commemoració de la Diada, tindrà les intervencions de la presidenta, Carme Forcadell, del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del major del Cos de Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, que parlarà en representació de tots els guardonats.

A més dels tres cossos policials, els serveis d'emergències distingits són Protecció Civil, el Sistema d'Emergències Mèdiques, el Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona, l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, Bombers de Barcelona, Bombers de la Generalitat i la Creu Roja.

A l'inici de l'acte, la periodista Lara Bonilla farà una glossa de les institucions guardonades, i tot seguit Forcadell els lliurarà les medalles. A més de Trapero, recolliran les respectives distincions Evelio Vázquez, cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona; Josep Muñoz, cap de la Policia Local de Cambrils; Sergio Delgado, sotsdirector general de Coordinació i Gestió d'Emergències de la Direcció General de Protecció Civil; Joan Sala, gerent del Sistema d'Emergències Mèdiques; Montserrat Rovira, directora del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona; Aina M. Estarellas, directora de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya; Rafel Álvarez, cap d'unitat del Servei de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament de Barcelona, responsable de l'operatiu del 17 d'agost dels Bombers de Barcelona; Albert Vilanova, sotsdirector general Operatiu de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, i Antoni Aguilera, president de la Creu Roja a Catalunya.

L'acte seguirà amb els parlaments de Trapero, Forcadell i Puigdemont, i acabarà amb la interpretació d'"Els Segadors", l'himne nacional de Catalunya, a càrrec del Cor de Cambra del Conservatori del Liceu.

"Dedicació, esforç i valentia"
La Mesa va acordar el 22 d'agost per unanimitat, a proposta de la presidenta, concedir la Medalla d'Honor a aquests serveis públics per reconèixer "la dedicació, l'esforç i la valentia" que han mostrat el conjunt dels seus integrants. "Davant d'uns fets traumàtics d'una violència extrema, han actuat amb enorme professionalitat, determinació i esperit de servei amb l'objectiu de protegir el conjunt de la ciutadania i dominar amb rapidesa l'amenaça terrorista", remarca l'acord, que destaca també "el suport i l'acompanyament emocional i psicològic" prestat a víctimes i familiars, i "la forma i el contingut" de les explicacions públiques facilitades a la ciutadania.

Així mateix, tal com recull l'acord, "per mitjà de la concessió d'aquesta distinció als servidors públics, la Mesa vol fer extensiu l'agraïment i el reconeixement a la resta de cossos de seguretat i a tots els voluntaris que han participat amb generositat i esperit cívic en la resposta als atemptats".

La Medalla d'Honor
La Medalla d'Honor del Parlament és una distinció creada per la Mesa l'any 2000, i s'atorga a personalitats i institucions que mereixen un reconeixement excepcional. A les edicions anteriors hi han estat distingits Desmond Tutu, reverend i premi Nobel de la pau (2000); Miquel Batllori, historiador i pare jesuïta, i, a títol pòstum, Ernest Lluch, economista i polític (2001); Francesc Vendrell, representant de l'ONU a l'Afganistan (2002); Jordi Savall, músic (2003); Montserrat Trueta, presidenta de la Fundació Catalana de la Síndrome de Down (2004); Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la pau i escultor (2005); el col·lectiu musical Els Setze Jutges (2007); Roser Capdevila, il·lustradora (2010); Josep Guardiola, exfutbolista i entrenador (2011); Òmnium Cultural i Càritas Catalunya (2012); Núria Gispert, activista social, Carme Ruscalleda, cuinera, i Anna Veiga, biòloga (2013); Josep Carreras, tenor (2014); les primeres vuit diputades del parlamentarisme català i la Fundació Institut Guttmann (2015), i l'investigador Manel Esteller (2016).
La medalla manté el disseny que Antoni Comella va fer per al logotip del Parlament per encàrrec de la institució la primera legislatura, que reprodueix les quatre barres sobre fons daurat. L'any 2000 l'orfebre Joaquim Capdevila el va adaptar per a la medalla.