Notícies

El Ple aprova la Llei del referèndum d'autodeterminació

Dimecres, 6 de setembre de 2017. Palau del Parlament

El Ple del Parlament ha aprovat la llei del referèndum amb els vots de JxSí, la CUP i el diputat no adscrit

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2017

Vegeu la galeria d'imatges (48 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquesta tarda la Llei del referèndum d'autodeterminació per 72 vots a favor (JxSí, CUP i el diputat no adscrit) i 11 abstencions (CSQP). Els grups de Cs, el PSC i el PPC han marxat del saló de sessions en el moment de la votació i no han votat. La Mesa ha admès a tràmit la iniciativa aquest matí i el Ple ha acordat, a proposta dels grups de JxSí i la CUP, incorporar-la a l'ordre del dia i eximir-ne tràmits per fer el debat final en la sessió d'avui.

Al matí, el Ple ha acordat ampliar l'ordre del dia per incorporar-hi el debat d'aquesta iniciativa, a sol·licitud dels grups de JxSí i la CUP, per 72 vots a favor (JxSí, CUP i no adscrit), 60 en contra (Cs, PSC, PPC i 8 de CSQP) i 3 abstencions (CSQP). L'acord per eximir de tràmits aquesta iniciativa, que també han demanat aquests dos grups, ha estat aprovat per 69 vots a favor (JxSí i CUP) i 3 en contra (CSQP). La resta de diputats no han votat en aquest punt.

Abans del debat, la presidenta, Carme Forcadell, ha suspès el Ple en diverses ocasions per convocar reunions de la Mesa i de la Junta de Portaveus per resoldre les peticions de reconsideració presentades pels grups de Cs, el PSC i el PPC, i que la Mesa ha rebutjat.
També abans de començar el debat de la llei, tant aquest matí i com aquesta tarda, hi ha hagut diversos torns d'intervenció al Ple, en què han pres la paraula els diputats Marta Rovira (JxSí); Carlos Carrizosa, Fernando de Páramo i José María Espejo Saavedra (Cs); Miquel Iceta, Eva Granados i Ferran Pedret (PSC), Joan Coscubiela i Albano Dante Fachín (CSQP); Xavier García Albiol, Alejandro Fernández i Santi Rodríguez (PPC), Anna Gabriel (CUP) i Germà Gordó (no adscrit).

Finalment, a dos quarts de vuit del vespre, ha començat el debat de la llei, en què han intervingut els diputats Lluís M. Corominas (JxSí), Inés Arrimadas (Cs), Miquel Iceta (PSC), Lluís Rabell i Albano Dante Fachín (CSQP), Xavier García Albiol (PPC), Anna Gabriel (CUP) i Gordó.

Després del debat, han començat les votacions, en què també s'han aprovat les esmenes de JxSí i la CUP i s'han rebutjat les de CSQP i el diputat no adscrit. Els grups de Cs, el PSC i el PPC han retirat les esmenes que havien presentat.

La Llei del referèndum d'autodeterminació, a regula "la celebració del referèndum d'autodeterminació vinculant sobre la independència de Catalunya, les conseqüències en funció de quin sigui el resultat i la creació de la Sindicatura Electoral de Catalunya". En aquest sentit, la llei recull que el referèndum se celebrarà el diumenge 1 d'octubre, amb la pregunta 'Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?' i fixa que "si en el recompte de vots vàlidament emesos n'hi ha més d'afirmatius que de negatius, el resultat implica la independència de Catalunya".

Des del saló de sessions han seguit el Ple, entre d'altres, els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert; l'expresident de la Generalitat, Artur Mas; el president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

Sessió de control
L'altre punt que s'ha substanciat aquesta tarda al Ple és la sessió de control. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont ha respost les preguntes de Lluís M. Corominas (JxSí), sobre el referèndum; d'Inés Arrimadas (Cs) sobre insults i amenaces; de Miquel Iceta (PSC) sobre els atemptats d'aquest estiu a Barcelona i Cambrils; de Lluís Rabell (CSQP), també sobre aquest atemptats; de Xavier García Albiol (PPC) sobre els drets dels diputats, i de Gabriela Serra (CUP), sobre l'exèrcit en una Catalunya independent.

Abans del president, els consellers han respost les preguntes dels grups sobre la hisenda pròpia, l'inici del curs escolar i les emissions d'Icat FM (JxSí); l'actuació del Govern en matèria d'LGBTI i el dret de manifestació (Cs); les garanties democràtiques als ciutadans (PSC); la segregació escolar (CSQP); la gestió comunicativa a l'entorn dels atemptats de Barcelona i Cambrils (PPC) i els drets del col·lectiu LGBTI (CUP).

Transport de viatgers
En la sessió d'avui, ja a la nit, el Ple ha validat el Decret llei 5/2017, de l'1 d'agost, de mesures urgents per a l'ordenació dels serveis de transport de viatgers en vehicles de fins a nou places, que té per objectiu ordenar la convivència d'aquest tipus de vehicles amb el sector del taxi. El decret llei s'ha aprovat per 86 vots a favor (JxSí, PSC i CSQP), 10 en contra (CUP) i 35 abstencions (Cs i PPC).

El decret estableix diferents mesures, com un termini de dos anys perquè es puguin transmetre les autoritzacions d'aquest tipus de vehicles, crea un registre electrònic perquè les empreses comuniquin els serveis que tenen previst prestar, crea un distintiu per als vehicles que indiqui la classe d'autorització i la data de caducitat, i inclou un règim sancionador.

El Ple ha rebutjat tramitar el decret com a projecte de llei per 35 vots a favor (Cs i PPC), 86 en contra (JxSí, PSC i CSQP) i 10 abstencions (CUP).

Agència de Patrimoni Natural
La Proposició de llei de creació de l'Agència del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, presentada conjuntament per JxSí, el PSC i CSQP, ha superat el debat i continua la tramitació a la cambra, després que el Ple hagi rebutjat l'esmena a la totalitat del PPC per 11 vots a favor (PPC), 97 en contra (JxSí, PSC, CSQP i CUP) i 25 abstencions (Cs).

Segons el text, que es tramita pel procediment d'urgència extraordinària, l'Agència ha de vetllar per la protecció, la planificació, la gestió, la restauració, la millora i l'estudi del medi natural de Catalunya, amb la finalitat de conservar-ne el patrimoni natural, la biodiversitat i la geodiversitat, i ha de formular la planificació sobre les polítiques de biodiversitat i medi natural.

El nou organisme també s'encarregarà d'ordenar l'ús públic dels espais naturals de protecció especial i, en col·laboració amb la resta d'administracions competents, del conjunt d'espais d'interès natural.

Sindicatura electoral
Pocs minuts abans de les dues de la matinada, el Ple ha elegit els membres de la Sindicatura electoral de Catalunya, que són, a proposta de JxSí i la CUP, Marc Marsal, Jordi Matas, Marta Alsina, Tània Verge i Josep Pagès. La proposta s'ha aprovat per 70 vots a favor (JxSí i CUP) i 8 en contra (CSQP). Cs, el PSC i el PPC no han participat a la votació.

Abans, el Ple ha aprovat, a proposta també de JxSí i la CUP, ampliar l'ordre del dia del Ple per incorporar aquest punt. L'ampliació s'ha aprovat per 71 vots a favor (JxSí i CUP), 60 en contra (Cs, PSC, PPC i 8 de CSQP) i 2 abstencions (CSQP).