Notícies

Els actes institucionals de la Diada Nacional començaran el 10 de setembre amb el lliurament de la Medalla d'Honor del Parlament i l'acte institucional al Born

Dijous, 31 d'agost de 2017. Palau del Parlament

El vicepresident primer, Lluís Guinó, i el conseller de la Presidència, Jordi Turull, durant la roda de premsa al Parlament

Parlament de Catalunya. 2017

Vegeu la galeria d'imatges (2 imatge/s)

Els actes institucionals de la Diada Nacional començaran el diumenge 10 de setembre amb el lliurament de la Medalla d'Honor del Parlament i amb un acte institucional a la plaça del Born, organitzat pel Govern i el Parlament, que enguany tindrà com a eix temàtic els drets humans per la democràcia i la llibertat. El vicepresident primer del Parlament, Lluís Guinó, i el conseller de la Presidència, Jordi Turull, han presentat els actes aquest matí en una roda de premsa al Parlament.

El Parlament obrirà els actes institucionals de la Diada de l'Onze de Setembre el diumenge dia 10, a les set del vespre, amb l'acte de lliurament de la Medalla d'Honor, en la categoria d'Or, als serveis que el passat 17 d'agost i els dies posteriors van intervenir sobre el terreny en la resposta immediata als atemptats comesos a Barcelona i a Cambrils. Així, s'atorgarà al Cos de Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana de Barcelona, Policia Local de Cambrils i sistema d'emegències i urgències, que inclou els Bombers de Barcelona, Bombers de la Generalitat, Protecció Civil, Servei d'Emergències Mèdiques, Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona, Creu Roja i Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya.

En aquest sentit, Guinó ha destacat que la Mesa va aprovar l'acord de concessió de la Medalla per unanimitat, a proposta de la presidenta, i ha explicat que l'objectiu és "reconèixer la feina feta per aquests cossos", que "van estar al peu del canó en aquelles hores crítiques, sobre el terreny, atenent molt directament les persones" i que havien reaccionat "de forma molt positiva a un atemptat d'una complexitat molt difícil". El vicepresident primer també ha afirmat que el guardó reconeix "la dedicació, l'esforç i la valentia que han demostrat davant d'aquests fets traumàtics, extraordinaris i d'una violència extrema" i "l'enorme professionalitat, determinació i esperit de servei".

Acte institucional al Born
A continuació, a dos quarts de deu del vespre, començarà al Born l'acte institucional de la Diada, que homenatjarà les persones i els col·lectius que més s'han significat al llarg de la història recent per la defensa de la democràcia i la llibertat. A l'inici de l'acte el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, passaran revista a la formació de la Guàrdia d'Honors del Cos dels Mossos d'Esquadra. A continuació, s'hissarà la bandera de Catalunya.

Partint de la Declaració Universal dels Drets Humans, proclamada per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 1948, l'acte rememorarà, entre altres, l'acció de Rosa Parks el dia que no va voler aixecar-se del seu seient de l'autobús per cedir-lo a un noi de raça blanca; la lluita de les primeres sufragistes per aconseguir el vot femení; la lliçó de vida de Neus Català als camps d'extermini; la lluita per la dignitat de les persones LGBTI; la defensa de la llibertat d'expressió encarnada per Anna Politkóvskaia, i el dret d'autodeterminació dels pobles.

Segons el conseller de la Presidència, "l'acte s'ha organitzat perquè tothom s'hi pugui sentir còmode, partint de la base que els valors de la democràcia, la llibertat i els drets humans són compartits per tots els diputats".

A l'acte hi participaran, a través d'interpretacions musicals i lectures de textos, els actors Jordi Bosch, Míriam Iscla, Mima Riera i Enric Cambray; el poeta i dramaturg Feliu Formosa; l'Orquestra de Cambra Terrassa 48; el Cor de Cambra Anton Brückner; el Cor Infantil de la Unió de Granollers; el grup musical Animal; els pianistes Ignasi Cambra i Xavier Lloses; els cantants Marina Rossell, Juan Manuel Galeas i Sara Pi i els ballarins Lali Ayguadé i Lisard Tranis.

Ofrenes florals i portes obertes
Els actes institucionals es reprendran l'endemà dilluns, 11 de setembre, amb les tradicionals ofrenes florals al monument de Rafael Casanova.

A les nou del matí, el Govern, encapçalat pel president de la Generalitat, farà la seva ofrena, i a les nou i cinc la farà la Mesa del Parlament, encapçalada per la presidenta.

Durant la Diada, com és habitual, hi haurà jornada de portes obertes al Parlament, de les deu del matí a les set del vespre, i les persones que ho vulguin podran visitar els espais principals del Palau del Parlament.