Notícies

El Ple aprova la reforma del Reglament del Parlament

Dimecres, 26 de juliol de 2017. Palau del Parlament

La reforma del Reglament ha estat aprovada per 72 vots a favor (JxSí, CUP i diputat no adscrit) i 63 en contra (Cs, PSC, CSQP i PPC)

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2017

Vegeu la galeria d'imatges (11 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquesta tarda la reforma del Reglament del Parlament, per 72 vots a favor (JxSí, CUP i diputat no adscrit) i 63 en contra (Cs, PSC, CSQP i PPC). El text, doncs, ha assolit la majoria absoluta que requeria.

Entre altres canvis, la modificació, promoguda per JxSí i la CUP, estableix que el grup promotor d'una proposició de llei pot sol·licitar que es tramiti pel procediment de lectura única per aprovar-la d'aquesta manera amb un únic debat en sessió plenària, si així ho acorda el mateix Ple. Fins ara, per tramitar una proposició de llei amb aquest procediment calia que ho demanessin conjuntament tots els grups parlamentaris.

La reforma també avança al 16 d'agost l'inici del període de sessions, que fins ara començava l'1 de setembre, introdueix canvis en el procés de definició dels plans de treball de les comissions d'investigació i preveu que els diputats, en determinats supòsits, a més de delegar el vot en sessió plenària també ho puguin fer en comissió.

El text final incorpora una esmena transaccional entre JxSí i la CUP que disposa que la Mesa ha d'acordar immeddiatament la suspensió dels drets i deures d'un diputat quan sigui acusat per delictes vinculats a la corrupció i l'acte d'obertura del judici oral sigui ferm.

En el debat hi han intervingut Roger Torrent (JxSí), José María Espejo-Saavedra (Cs), Ferran Pedret (PSC), Joan Coscubiela (CSQP), Alejandro Fernández (PPC) i Anna Gabriel (CUP).

Via lliure a la Proposició de llei sobre espais agraris
D'altra banda, el Ple també ha donat aquesta tarda via lliure perquè continuï la tramitació parlamentària de la Proposició de llei sobre espais agraris, presentada per JxSí. La iniciativa ha superat el debat de totalitat sense que cap grup no hi hagi presentat cap esmena de retorn.

El text, que es tramita pel procediment d'urgència extraordinària, té per objectiu preservar i protegir els espais agraris, i també, entre altres qüestions, afavorir-hi la continuïtat de les activitats agrícoles, ramaderes i forestals, desenvolupar-los i dinamitzar-los econòmicament. Així mateix, estableix el Pla territorial agrari de Catalunya com a marc de referència per a aplicar les polítiques que preveu.

La proposició l'ha presentada Dolors Rovirola (JxSí), i en el debat també hi han intervingut Francisco Domínguez (Cs), Òscar Ordeig (PSC), Hortènsia Grau (CSQP), Marisa Xandri (PPC) i Sergi Saladié (CUP).

En canvi, el Ple ha rebutjat la Proposició de llei de regulació de la segona activitat d'aplicació al Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, al de Mossos d'Esquadra i al de les policies locals, presentada per Cs. La iniciativa ha estat rebutjada en aprovar-se l'esmena de retorn que hi havia presentat JxSí, per 69 vots a favor, d'aquest grup i la CUP, i 62 en contra, de Cs, el PSC, CSQP i el PPC.

La iniciativa l'ha presentada Jean Castel (Cs), i en el debat també hi han intervingut Lluís Guinó (JxSí), Carles Castillo (PSC), Marc Vidal (CSPQ), Alberto Villagrasa (PPC) i Mireia Vehí (CUP).