Notícies

El Ple aprova el nou impost que gravarà immobles, vehicles de luxe, joies i antiguitats de les persones jurídiques

Dimecres, 26 d'abril de 2017. Palau del Parlament

El Ple votant la llei del nou impost

Parlament de Catalunya. 2017

Vegeu la galeria d'imatges (9 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquest migdia, per 82 vots a favor (JxSí, CSQP i CUP), 34 en contra (Cs i PPC) i 15 abstencions (PSC), la Llei de l'impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques, que gravarà immobles, vehicles de més de dos-cents cavalls, aeronaus, antiguitats i joies. La cambra ha rebutjat les vint-i-dues esmenes que CS, el PSC i CSQP s'havien reservat per al ple.

La proposició de llei, presentada inicialment per JxSí i la CUP, crea un impost per gravar els actius no productius de les persones jurídiques, és a dir, societats i associacions. En concret, l'impost gravarà béns immobles, vehicles de motor de potència igual o superior a dos-cents cavalls, embarcacions de lleure de vuit metres d'eslora o més, aeronaus, objectes d'art, antiguitats i joies. Segons la proposta, la base imposable es calcula sumant el valor de tots els actius no productius.

L'impost no té mínims exempts, el tipus aplicable és progressiu i va del 0,21 fins al 2,75 per cent. Aquest any l'import de l'impost computarà a partir del 30 de juny, i la resta d'exercicis, des de l'1 de gener.

En el debat hi han intervingut Carmina Castellví (JxSí), Antonio Espinosa (Cs), Òscar Ordeig (PSC), Joan Coscubiela (CSQP), Santi Rodríguez (PPC) i Benet Salellas (CUP).

Sessió de control
El ple ha començat a les deu del matí amb la sessió de control. El referèndum i les manifestacions públiques del diputat Lluís Llach (JxSí) han estat alguns dels temes que han centrat les preguntes al president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

El president ha respost les preguntes d'Inés Arrimadas (Cs), sobre els drets dels funcionaris i les paraules del diputat de JxSí; de Xavier García Albiol (PPC), sobre les declaracions de Llach; de Miquel Iceta (PSC), sobre el referèndum i la reforma del Reglament de la cambra; de Lluís Rabell (CSQP), sobre la corrupció i el prestigi de les institucions públiques; d'Eulàlia Reguant (CUP), sobre les creus de Sant Jordi i la lluita contra l'evasió fiscal, i de Jordi Turull (JxSí), sobre la imatge de Catalunya durant la diada de Sant Jordi.

Abans, els consellers han respost les preguntes dels grups, sobre: les dades turístiques de la Setmana Santa; l'atenció de la infància i l'adolescència; el dispositiu de trànsit per a la Setmana Santa (JxSí); els mitjans de comunicació catalans (Cs); els materials d'amiant o fibrociment als centres educatius; l'atenció privada als centres públics de salut (CSQP), i la col·laboració institucional en la candidatura de la diada de Sant Jordi com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO (PPC).

Vots delegats per paternitat
Per primera vegada en un ple, dos diputats, Ferran Pedret (PSC) i Fernando Sánchez (PPC), han delegat el seu vot per paternitat. Són els primers diputats que deleguen el vot per aquesta causa, inclosa al Reglament amb la reforma aprovada el juliol del 2015. La delegació per maternitat és possible des del 2006, i fins ara s'hi han acollit quinze diputades, la darrera Marta Ribas (CSQP), que avui també té el vot delegat en el portaveu del grup.

A l'inici de la sessió, la presidenta, Carme Forcadell, ha traslladat el condol de la cambra a la família de la dona morta a Barcelona la setmana passada per violència masclista, la tercera víctima d'aquest any per aquesta causa, i ha refermat el compromís del Parlament en la lluita contra aquesta xacra.