Notícies

El ple valida el decret llei sobre contractació pública i aprova la resolució pel pacte nacional per a la indústria

Dimecres, 13 de juliol de 2016. Palau del Parlament

El ple votant la resolució pel pacte nacional per a la indústria

Parlament de Catalunya. 2016

Vegeu la galeria d'imatges (13 imatge/s)

El ple ha validat aquest matí per 86 vots a favor (JxSí, PSC i CSQP) i 46 vots en contra (C's, PPC i CUP) el decret llei del govern de mesures urgents en matèria de contractació pública que, per unanimitat, ha aprovat que es tramiti com a projecte de llei. La cambra, també per unanimitat, ha aprovat la proposta de resolució signada per tots els grups perquè es creï un pacte nacional per a la indústria per impulsar el sector a Catalunya.

Sessió de control
El ple ha començat amb la sessió de control al govern i al president de la Generalitat. Carles Puigdemont ha respost les preguntes de Jordi Turull (JxSí), sobre la denominada 'Operació Catalunya', i l'acció exterior del govern; Inés Arrimadas (C's), sobre les mesures del govern per lluitar contra la corrupció a Catalunya; Miquel Iceta (PSC), sobre la inactivitat del Consell de Governs Locals i l'agenda local del govern; Lluís Rabell (CSQP), sobre la regeneració democràtica i la transparència de l'acció del govern; Xavier García Albiol (PPC), sobre la venda il·legal i les accions previstes pel govern al respecte, i d'Anna Gabriel (CUP), sobre l'agenda feminista del govern davant les agressions a les dones.

Abans, els consellers han respost preguntes sobre la persecució judicial amb relació al procés participatiu del 9-N, els ajuts per a activitats de lleure per a infants i joves a l'estiu, i la promoció del vehicle elèctric (JxSí); les incidències de consum en la campanya d'estiu (C's); les polítiques d'igualtat i l'Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi (PSC); la política energètica (CSQP); la lluita contra la pobresa (PPC) i les condicions laborals al sector carni (CUP).

Mesures urgents en matèria de contractació pública
El conseller Raül Romeva ha estat l'encarregat de presentar el decret, que és aplicable a totes les administracions catalanes i que regula diferents qüestions relacionades amb aquesta contractació i amb els serveis socials. Les administracions estan afectades per l'aplicació directa de dues directives europees que no han estat transposades per l'estat espanyol.

La norma busca la transparència i l'ús de procediments oberts amb publicitat per a tots els contractes públics, preveu la divisió obligatòria dels contractes en lots per facilitar la contractació a les pimes i a les entitats del tercer sector, i limita a cinc anys els contractes de gestió de serveis i de concessió d'obra pública. En l'àmbit social, el decret introdueix fórmules no contractuals per a la prestació de serveis socials que afecten persones vulnerables i amb risc d'exclusió social, com el concert o la gestió delegada.

Un cop validat i a petició d'alguns grups, el ple ha votat i ha aprovat per unanimitat que el decret segueixi la tramitació parlamentària com a projecte de llei.

Al debat han intervingut els diputats Germà Bel (JxSí), Marina Bravo (C's), Alícia Romero (PSC), Marc Vidal (CSQP), Esperanza García (PPC) i Benet Salellas (CUP).

Pacte nacional per a la indústria
El ple també ha aprovat, per unanimitat, una proposta de resolució, signada per tots els grups, sobre la creació d'un pacte nacional per a la indústria. El text insta el govern a impulsar-lo, juntament amb els partits polítics i els agents socials i econòmics.

El pacte hauria d'incloure la planificació industrial de Catalunya, amb terminis i períodes concrets, i establir prioritats per al desenvolupament dels sectors industrials. El text també demana al govern que defineixi els instruments de concertació, de participació i de seguiment parlamentari del pacte a través de la comissió d'empresa i coneixement del Parlament.

Al debat han intervingut els diputats Jordi Munell (JxSí), Joan García (C's), Alícia Romero (PSC), Marc Vidal (CSQP), Alejandro Fernández (PPC) i Albert Botran (CUP).