Notícies

L'Associació Noves Vies i Fotomovimiento, guardonats del premi Solidaritat 2015

Dilluns, 15 de febrer de 2016. Palau del Parlament

L'auditori del Parlament ha acollit l'acte

Parlament de Catalunya. 2016

Vegeu la galeria d'imatges (6 imatge/s)

El Parlament ha acollit aquesta tarda el lliurament del premi Solidaritat, que atorga l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) des del 1987 per reconèixer persones o entitats destacades en la lluita pels drets humans. L'Associació Noves Vies, formada per professionals del dret i de l'àmbit social que treballen per la integració de menors immigrants no acompanyats a la societat catalana, ha estat la guardonada de l'edició d'enguany, mentre que la menció especial als mitjans de comunicació ha estat per a Fotomovimiento, col·lectiu de fotoactivistes nascut durant l'acampada del 15M del 2011 a la plaça de Catalunya de Barcelona.

L'acte, l'ha presidit Carme Forcadell, que ha felicitat els premiats pel reconeixement i ha destacat el Parlament com a "espai de democràcia, on sempre es preserva el diàleg i el respecte a totes les idees".

Així mateix, ha fet una crida a construir "un país millor, més just, més lliure i exemplar en la garantia efectiva dels drets humans". En aquest punt, ha lamentat les vulneracions de drets humans que es produeixen a Catalunya, l'estat espanyol i la Unió Europa, i ha fet referència en aquest sentit a la gestió de la crisi dels refugiats, a la 'llei mordassa', contra la qual el Parlament ha recorregut davant el Tribunal Constitucional, i als centres d'internament d'estrangers, de què la cambra va demanar el tancament progressiu al govern de l'estat.

A més, ha admès que "de vegades les institucions i les administracions catalanes no hem sabut fer-ho prou bé" amb relació al "repte permanent" dels drets humans, una qüestió, ha advertit, en què hi ha "molta feina per endavant" "si volem fer un país millor".

El president de l'IDHC, David Bondia, ha afirmat que, després d'un 2015 ple de conteses electorals, "el 2016 és el moment de passar de les paraules als fets en el compliment dels drets humans", i ha fet una crida a construir una democràcia plural, participativa i solidària en què "la pobresa passi a ser considerada una violació dels drets humans".

El president de l'Associació Noves Vies, Albert Parés, ha afirmat que el premi a l'entitat "serveix per visibilitzar la realitat dels menors immigrants" a Catalunya, i ha criticat el tracte que reben aquests menors en arribar al país per part de diversos estaments i institucions. Per aquest motiu, ha remarcat que "han de començar a canviar moltes coses", i ha instat les institucions a "garantir la transició d'aquests menors a la vida adulta".

Els membres de Fotomovimiento, Bru Aguiló, Roberto Astorgano, Tono Carbajo, Teresa Forn, Manu Gómez, Pedro Mata, Xavi Ortega, Mònica Parra, Manuel Roldán, Ramon Serra, Mónica Solanas i Jorge Lizana, han defensat l'objectiu del col·lectiu de fer d'"altaveu" de la "dissidència, que no pas delinqüència". Així mateix, han llegit una llista de desitjos, entre els quals aturar les "detencions arbitràries" fetes "per coartar la llibertat d'expressió" i aconseguir el "tancament immediat" dels centres d'internament d'estrangers.