Notícies

Forcadell, Puigdemont i Colau reivindiquen la memòria de l'Holocaust perquè mai no es repeteixi res semblant

Dimecres, 27 de gener de 2016. Palau del Parlament

Un moment de l'acte

Parlament de Catalunya. 2016

Vegeu la galeria d'imatges (19 imatge/s)

El Parlament ha commemorat aquesta tarda, un any més, el dia internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust, amb un acte institucional encapçalat pels presidents de la Generalitat i el Parlament, Carles Puigdemont i Carme Forcadell, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i en què representants de col·lectius de víctimes han pres la paraula i han fet la tradicional encesa de les sis espelmes del record. Puigdemont, Forcadell, Colau i els representants de les víctimes han coincidit a reivindicar el record permanent d'aquest capítol de la història "perquè mai més no torni a repetir-se res semblant", en paraules de la presidenta.

Forcadell ha recordat que en molts testimonis de l'Holocaust es repetia una idea que "els donava forces per resistir: sobreviure per explicar-ho". I ha remarcat: "No ens podem permetre oblidar, menys encara quan a Europa torna a créixer la xenofòbia, quan a altres éssers humans se'ls neguen drets fonamentals únicament pel seu origen." La presidenta ha clos el discurs afirmant que l'acte és un homenatge "als milions de víctimes de l'Holocaust, és l'expressió del respecte del Parlament per la memòria d'aquestes víctimes i és també un gest d'agraïment a totes aquelles persones que mantenen viva la memòria".

Puigdemont ha fet una crida a honorar i mantenir viu el record de les víctimes, i ha afirmat que Europa té el deure "d'ensenyar a través dels carrers, de les escoles", perquè, ha advertit, "la lluita contra el feixisme no s'ha acabat". Així mateix, ha afirmat que, "amb les seves imperfeccions", Europa "és avui la derrota dels inspiradors de l'Holocaust". "El sacrifici de tantes generacions no va ser en va", ha afegit.

Colau ha recordat que l'Holocaust va ser una "operació d'extermini de l'altre", i ha apel·lat a "fer tot allò que estigui a les nostres mans perquè mai no torni a repetir-se". També ha recordat que contra aquell episodi "va sorgir la idea d'una Europa unida i democràtica" perquè "totes les vides fossin protegides". I ha afegit: "Però avui sentim a parlar de deportacions, de confiscació de béns a les persones que travessen les nostres fronteres", punt en què ha alertat que "quan rebroten els vells fantasmes del passat no podem romandre impassibles".

En l'acte hi han intervingut representants de sis col·lectius víctimes de l'Holocaust. En nom dels Testimonis de Jehovà, ha pres la paraula Josep Morell, delegat a Catalunya dels Testimonis Cristians de Jehovà; en el de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, David Tello, president de Chrysallis Catalunya; en el de les persones amb discapacitat, Carles de Pablo, del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi); en el del poble gitano, Simón Montero, president de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic); en el dels perseguits per raons polítiques, Enric Garriga, president de l'Amical de Mauthausen i Altres Camps i fill de Marcel·lí Garriga, deportat a Buchenwald, i en el del poble jueu, el rabí Stephen Berkowitz, de la comunitat Bet Shalom de Barcelona.

Tots han coincidit a remarcar la importància de la memòria històrica "contra els fets de la intolerància del passat", en paraules de Morell, perquè, com ha dit Tello, "qui oblida el seu passat està condemnat a repetir-lo". De Pablo ha reivindicat "un futur de plena integració, sense distincions ni etiquetes"; Montero ha remarcat que cal "no caure en els mateixos errors del passat"; Garriga ha expressat la "vergonya" pel "comportament de la vella Europa" davant la crisi dels refugiats, i, a l'últim, Berkowitz ha defensat també la importància de recordar i de "lluitar contra la maldat i les ideologies totalitàries, que destrueixen vides innocents".

Espelmes en record de les víctimes
A l'inici de l'acte s'han encès les espelmes del record. En memòria dels jueus exterminats pels nazis, ho ha fet Silvia Leida, presidenta de la Comunitat Jueva Atid de Catalunya, amb la flama que li ha lliurat Pilar Díaz, vicepresidenta del Cocarmi; pels infants que van perdre la vida a les cambres de gas, ho ha fet Pere Garcia, vicepresident de la Fagic, amb la flama que li ha lliurat Janet Vivat, representant de la comunitat jueva; per les víctimes catalanes i de la resta de l'estat espanyol assassinades als camps de concentració, Àngels Masip, filla de Fernando Masip, deportat i assassinat a Mauthausen, amb la flama que li ha lliurat Marta Siscar, representant de l'Associació Generem; per tots els altres col·lectius perseguits pel nacionalsocialisme, Enric Botí, secretari general del Cocarmi, amb la flama que li ha lliurat Ricard Valentí, president de l'Associació de Joves Gitanos de Gràcia; pels Justos entre les Nacions, els homes i les dones que van arriscar la vida per salvar els perseguits, Daniel Barral, representant de Joves Trans de Barcelona, amb la flama que li ha lliurat Sandra Cabré, estudiant de l'institut Francesc Xavier Lluch i Rafecas, de Vilanova i la Geltrú, i participant en el projecte Buchenwald, i pels supervivents de l'Holocaust que van trobar un refugi que els va permetre refer la vida i mantenir la identitat, Uriel Benguigui, president de la Comunitat Israelita de Barcelona, amb la flama que li ha lliurat Forcadell.

Un cop enceses totes les espelmes, els assistents han fet, dempeus, un minut de silenci, musicat amb 'El cant dels ocells', interpretat per alumnes del conservatori del Liceu.

Assistents
A l'acte, que s'ha fet per dotzè any consecutiu i ha conduït la periodista Gemma Ruiz, hi han assistit el vicepresident primer, Lluís M. Corominas, els secretaris segon, tercer i quart, David Pérez, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet, i presidents, portaveus i diputats dels grups parlamentaris.

Entre altres autoritats, també hi han assistit l'expresident de la Generalitat José Montilla; el ministre conseller de l'ambaixada d'Israel a Espanya, Yinam Cohen; els consellers d'afers exteriors, relacions institucionals i transparència, Raül Romeva; d'interior, Jordi Jané; de treball, afers socials i famílies, Dolors Bassa, i d'agricultura, ramaderia, pesca i alimentació, Meritxell Serret, a més de representants de diverses institucions i entitats.