Notícies

El ple debat amb el president Puigdemont la composició del govern i aprova les comissions d'aquesta legislatura

Dimecres, 20 de gener de 2016. Palau del Parlament

El president Puigdemont adreçant-se a l'hemicicle per presentar el nou executiu

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2016

Vegeu la galeria d'imatges (46 imatge/s)

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comparegut avui davant la cambra per donar compte de l'estructura i la composició del nou govern, que ha debatut amb els representants dels sis grups parlamentaris. En aquesta sessió, el ple també ha acordat la creació de les comissions legislatives i específiques de l'XI legislatura, entre les quals una d'estudi del procés constituent i una altra, també d'estudi, sobre la lluita contra la corrupció, i ha aprovat per unanimitat una resolució perquè els treballadors públics recuperin la paga extra del 2012 com a màxim el primer trimestre del 2018.

A l'inici del ple, la presidenta, Carme Forcadell, ha condemnat en nom de la cambra la primera mort de l'any a Catalunya per violència masclista, el dia 13 a Vila-seca, i ha expressat el condol als familiars de la víctima i el compromís del Parlament per l'eradicació de qualsevol forma de violència contra les dones.

Compareixença sobre el nou govern
Després que els consellers prenguessin possessió del càrrec la setmana passada, el nou president de la Generalitat ha comparegut avui davant el ple per donar compte de l'estructura i la composició del govern, que ha debatut amb els presidents dels grups de C's, Inés Arrimadas, el PSC, Miquel Iceta, CSQP, Lluís Rabell, i el PPC, Xavier García Albiol, el diputat de la CUP Joan Garriga i la portaveu de JxSí, Marta Rovira.

En aquest primer ple després que fos investit, el president i el nous consellers han ocupat els seus seients a la bancada del govern, i també s'han incorporat com a nous diputats Fabián Mohedano (JxSí), que substitueix Artur Mas, Martín Eusebio Barra (C's), que substitueix Fran Hervías, i Mireia Vehí, Joan Garriga i Mireia Boya (CUP), que substitueixen Julià de Jòdar, Josep Manuel Busqueta i Ramon Usall.

Creació de les comissions
El ple ha acordat la creació de vint-i-dues comissions, quinze de legislatives i set d'específiques.

Les quinze legislatives, que poden tramitar qualsevol iniciativa parlamentària i són les úniques que poden dictaminar sobre projectes o proposicions de llei, són les de governació, administracions públiques i habitatge; afers institucionals; economia i hisenda; acció exterior i cooperació, relacions institucionals i transparència; ensenyament; salut; interior; territori; cultura; justícia; treball; afers socials i famílies; empresa i coneixement; agricultura, ramaderia, pesca i alimentació, i medi ambient i sostenibilitat.

De les set d'específiques, tres són d'estudi -la del procés constituent, la de mesures de lluita contra la corrupció per a la regeneració democràtica i la de polítiques industrials en el sector de l'automoció- i quatre de seguiment -la d'igualtat de les persones, la de polítiques de joventut, la de la infància i la de seguretat viària.

Les comissions d'estudi tenen per objecte l'anàlisi de qualsevol assumpte que afecti la societat catalana, poden incorporar especialistes i han d'elaborar un informe i unes conclusions que s'han de publicar al 'Butlletí Oficial del Parlament' i lliurar a la mesa, que, escoltada la junta de portaveus, pot decidir si hi dóna cap tramitació específica. Les de seguiment tenen per objectiu el control específic de determinades actuacions i polítiques públiques del govern, i també han de lliurar un informe a la mesa.

La majoria de comissions, les han proposades conjuntament tots sis grups, i totes han estat aprovades per unanimitat, tret de la d'estudi del procés constituent, proposada per JxSí, CSQP i la CUP i aprovada amb 80 vots a favor, d'aquests grups, i 51 en contra, de C's, el PSC i el PPC. La d'estudi del sector de l'automoció, l'han proposada el PSC i CSQP i ha comptat amb el suport de tots els grups.

A les comissions creades avui cal afegir-hi les set que es creen per llei: la del Síndic de Greuges; la de la Sindicatura de Comptes; la de control de l'actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; la del reglament; la de peticions; la de matèries secretes i reservades, i la de l'estatut dels diputats. La legislatura arrenca, doncs, amb vint-i-nou comissions, que es constituiran els pròxims dies, tret de la de l'estatut dels diputats, que ja ho està.

Recuperació de la paga extra del 2012
El ple ha aprovat per unanimitat la resolució, presentada conjuntament per C's, el PSC, CSQP, el PPC i la CUP i transaccionada amb JxSí, perquè els treballadors públics recuperin la paga extra del 2012 a partir d'aquest any, i com a màxim el primer trimestre del 2018 i segons el calendari que s'acordi en el marc de la Mesa General de la Funció Pública.

La resolució també demana al govern que convoqui de manera urgent aquest òrgan per iniciar les negociacions perquè els empleats públics recuperin tots els dies de permís i vacances per raó d'antiguitat el 2016 i presentar un calendari de pagament de les pagues extres eliminades el 2013 i el 2014.

Altres punts
El ple també ha aprovat, per assentiment, el dictamen de la comissió de l'estatut dels diputats sobre la compatibilitat de 133 dels 135 diputats d'aquesta XI legislatura, i ha designat, també per assentiment, Roger Torrent (JxSí), Antonio Espinosa (C's) i Jordi Terrades (PSC) interventors per al període pressupostari del 2016.